Все повече деца до 12 г. имат анорексия

PRINT

Все повече са деца до 12 г. се разболяват от хранителна зависимост, съобщи д-р Светлана Бояджиева, психиатър и специалист в областта на хранителните разстройства. По официална статистика над 200 000 души страдат от хранителни разстройства в България, а в действителност броят им е над 400 000. Днес в болница „Токуда“ започна работа първият у нас специализиран център за лечението им. Той ще носи името на Василия  – дъщеря на Явра Стоилова, наследница на Яворов. Младото момиче се самоуби точно преди 7 месеца заради анорексията.

В България няма точни епидемиологични изследвания за хранителните разстройства, но за ръста им се съди косвено по увеличения поток на пациенти към психиатри и ендокринолози, поясни д-р Бояджиева. Много малко пациенти стигали до лечение, една от причините е, че за това няма клинична пътека. „Мое проучване за хранителните нагласи и диети в ученическата възраст от 1993 г. сочи, че на 14 г. 70% от децата вече са правили или правят в момента опити за отслабване. При един от 10 ученици се откриват частични симптоми на хранително разстройство“, допълва психиатърът.

Корените на анорексията и булимията са в детството, затова в “Токуда” вече работи и многопрофилен детски център, в който ще работят поне 18 различни детски специалисти. Така майките могат да доведат малките с направление за педиатър, а тук на място ще бъде направена консултация с всички необходими специалисти и при нужда ще бъдат приети в болница, поясни Явор Дренски, изпълнителен директор на болница “Токуда”. Признаците на хранително разстройство ще бъдат откривани рано, а пациентите – насочвани към правилно лечение.

Средно 18,6% от хората боледуват от такава зависимост в даден период от живота си, сочат различни проучвания в целия свят. Един процент са с анорексия, 4-5% с булимия, а всички останали са включеви в обща група хранителни разстройства. Заболяването продължава 2-4 и дори до 10 г. Около 55-75% от болните оздравяват, при 15-20% състоянието хронифицира, така че то не заплашва живота им. Не са малки обаче смъртните случаи – има различни проучвания, според които те варират от 0,5 до 20%.

Всяко хранителното разстройство започва с период на анорексия – като клинична изява или като поведение с ограничаване на храненето, фиксиране на вниманието върху теглото при емоционален проблем. Свалените килограми дават усещането, че човек контролира ситуацията, повишават самочувствието, затова поведението се повтаря, обяснява д-р Бояджиева.

Типът характер, темпераментът имат голямо значение за отключването на болестта. Важни са още индивидуалното физическо и психическо развитие, семейството и средата. Други фактори са най-често стрес, кризи на съзряването или неблагоприятни събития в семейството. Родителите трябва да наблюдават внимателно децата си, особено в пуберитета, съветва психиатърът. Тревожни признаци са, ако те са често в стрес, променя се поведението, общуването им. Доста болни се отказват от лечението – приблизително всеки четвърти, каза още психиатърът. Заболяването съответствало на личността и болният искал да го запази, а не да се излекува. Пациентите в по-леки стадии можели да излязат от това състояние с помощта на родители и приятели, но при истински развито заболяване било много трудно да се справят сами с проблема.

Свързани теми: Хранителните разстройства са водеща причина за смърт при жени до 30 г.

Модели се тъпчат с хормони и топки памук, за да са слаби

Ново хранително разстройство „дрънкорексия“ – пият и гладуват

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Все повече деца до 12 г. имат анорексия беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *