Доц. Вучев: От четирите вида малария смъртоносна е тропическата

PRINT
alt

 

Доц. Димитър Вучев започва да се занимава с паразитология от 1969 г., а през 1973 г. спечелва конкурс за асистент в Катедра по епидемиология и паразитология към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), София. Специализира в Кайро тропическа медицина и 2 години работи в Ангола. През 1985 г. е командирован във Виетнам да оказва помощ на населението срещу малария и други паразитни болести след войната със САЩ. От 1990 до 1992 г. ръководи клиниката по паразитни и тропически болести в МА – София. От 1997 г. до 2006 г. завежда републиканския консултативен кабинет по паразитни и тропически болести към НЦЗПБ – София. От 2006 г. е завеждащ секция паразитология и тропическа медицина, МУ – Пловдив.

 

-Доц. Вучев, експерти от здравното министерство твърдят, че има опасност маларията да се върне у нас. Възможно ли е това?

– Напълно е възможно по две причини: Защото комари, които не причиняват, но могат да пренасят маларийните паразити, има в България, на Балканския полуостров и в голяма част от Европа. Те са природен фактор, с който живеем и с който трябва да се съобразяваме. Не могат да се изтребят, макар че масови инсектицидни обработки бяха направени през 50-те и 60-те години на ХХ век с препарата ДДТ. Той обаче беше забранен през 70-те години, защото се доказа, че може да има остатъчен канцерогенен ефект.
Втората причина за разпространението на маларията е свързана с миграцията на хората по света – българи и чужденци. Те пътуват непрекъснато с финансови, социални, културни и други мотиви. Затова е важно преди всяко заминаване от България да се направи подготовка, дори пътуването да е само за две седмици. Необходима е консултация с паразитолог, а там трябва педантично да се спазват набелязаните от него профилактични мерки.
– Освен от Африка откъде другаде може да се донесе малария у нас?
– От страни в Близкия и Далечния изток, от Индия, от Латинска Америка, някои Средиземноморските държави, дори от Анадола в Турция и от южните части на Гърция. При нашите съседи има единични случаи, но дори на полуостров Халкидики е имало неотдавна заболял от малария.
По тези причини лекарите у нас трябва да са нащрек, когато при тях дойде пациент с висока температура и каже, че се връща от чужбина, особено някоя екзотична страна в тропиците. Колегите трябва веднага да го насочат за консултация с паразитолог, защото колкото по-бързо започне специфично лечение, толкова по-ефективно ще е то. Прави се изследване на кръвта в паразитологична лаборатория, каквато има към всеки РЦЗ, МУ, някои ДКЦ и НЦЗПБ, при което се вземат капки кръв от пръста на болния и след не повече от 1-2 часа вече е напълно ясно дали диагнозата е малария.
– Колко време след ухапването от комар се проявяват първите симптоми?
Инкубационният период е между 10 и 40 дни. Но в моята практика съм лекувал пациент, развил болестта след година. Оказа се, че работата му е свързана с чести пътувания в чужбина. Той самият не вярваше, че има малария, защото току що се връщаше от Австрия, а в цяла Европа местни случаи не са регистрирани от 60-те години. При прегледа обаче изяснихме, че преди 12 месеца е бил командирован в Югоизточна Азия, където навярно се е заразил.
– Задължително ли е пациентът да влезе в болница?
– Да, лечението се провежда в инфекциозни, вътрешни или детски отделения. Много е важно пациентите да се изолират, за да не бъдат източници на заразата.
Терапията при по-леките случаи е с различни противомаларийни препарати – таблетки, които се приемат през устата в продължение на 1 до 3 дни, а при по-тежките, особено тропическа малария – за една седмица, като се поставят инжекции. Проблемът е, че в аптечната мрежа у нас в момента няма достъпни високоефективни противомаларийни препарати.
– Какви лекарства имате предвид и защо липсват?
– У нас е регистриран само един медикамент – „Хлорокин“, но не се намира, а и не помага при всички случаи на малария – не е достатъчно ефективен при тропическия вид. Иначе политиката на Министерството на здравеопазването е всяка болница при необходимост сама да си достави лекарства. Ако тя не го направи, болният може и да умре, докато близките купят и донесат препарат от чужбина. Затова подчертавам, че терапията трябва да се поеме от паразитолог, тъй като колегите-специалисти трябва да разполагат с известен запас от някой противомалариен препарат.

– Какви са първите признаци на маларията?
– Започва с втрисане, температурата се покачва до 39-40 градуса, след няколко часа спада, което е съпроводено с обилно изпотяване. Това са симптомите на маларийния пристъп.
Тук трябва да уточним, че са познати 4 разновидности на заболяването. Смъртоносна е тропическата малария, която най-често се внася от Африка. При нея, след няколко дни болният получава мозъчни усложнения, изпада в делириум, след това – в кома и загива за 5-6 дни, ако специфична терапия не се започне своевременно.
Лично аз съм боледувал от тази форма, когато бях на работа в Ангола и съм се спасил на косъм от смъртта.
Най-разпространена в България е била тридневната малария или „малария терциана“, която е върлувала в райони около водни площи – биотопи на комари – по Дунава, край Варна и Бургас, където е имало много блатисти места, оризищата край р. Марица в Пазарджишко-Пловдивски регион и по течението на реките Места и Струма. Позната е по тези места от Античността, пренасяна е в Европа, където я наричали „тракийска треска“.
При нея маларийните пристъпи са през ден. Ако не се излекува радикално, пациентът остава носител на маларийните паразити. Получава чести рецидиви и боледува периодично от малария. Развива хронична анемия, сърцебиене,отслабване, отпадналост, човек е блед, а далакът и черният му дроб са увеличени.
Третият вид е малария квартана, при която пристъпите са през 2 дни. Ако не се лекува правилно, след 1,5 месеца втирсанията изчезват, но паразитите в кръвта остават. Пациентът разнася болестта и при кръводаряване. В България е имало нерядко такива случаи, като последният е от преди двадесет години.
Четвъртият вид е малария овале, която е разновидност на терциана, но се среща само в Африка. Тя се причинява от различен вид паразити, но това може да се установи само с кръвно изследване. Освен това пристъпите настъпват обикновено вечер, а при тридневната – преди обяд.
– Какви усложнения и последици са възможни от маларията?
– Най-честото е анемията, защото паразитите рушат червените кръвни клетки. При усложнената тропическа малария, известна още като церебрална, може да се стигне до кома с оток на мозъка и бърза смърт. Възможно е да причини остра бъбречна недостатъчност, както и белодробен оток, които също може да водят до фатален изход. Някои пациенти получават тежка хемолиза с поражения на черния дроб и бъбреците. Но след добро адекватно лечение пациентът се възстановява напълно, като при усложнената тропическа малария този период продължава повече – до 2-3 месеца.
Какви профилактични мерки препоръчвате на пациентите, които ви търсят за консултация преди заминаване за чужбина?
Съветът ми е да си вземат рецепта за лекарството, което ще им трябва и ще могат да си купят там, като редовно го приемат с профилактична цел. Задължително е в хотела да поискат да бъдат настанени в стая с комарник и климатик, защото той гони комарите, те не обичат ниски температури. Но трябва да си носят и репелент срещу насекоми, с който да пръскат тялото си. Нека си вземат и спрей срещу комари за стаята. Идеята е максимално да се ограничи контактът с тях. Затова е добре да се обличат дрехи с дълги ръкави и крачоли, особено вечерно време.
– Знам, че се пие хинин в малки дози. Има ли този профилактичен метод добър предпазен ефект?
– Не, защото при редовна употреба маларийните паразити стават резистентни на медикамента. Преди време млада двойка беше пътувала из Африка и пила ниски дози хинин, но след връщането си в България, момчето разви тежка тропическа малария, от която едва не почина.
– Колко са случаите през миналите години?
– Местни случаи на малария у нас няма, но „внесена малария“ ежегодно се регистрира. За цялата страна, през 2011 г. заболелите са 8, а през миналата са два пъти повече, но починали няма. За първото полугодие тази година заразените са 4-ма, един от тях почина в инфекциозна клиника на Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив. Но се оказа, че освен малария той боледува и от Кримска-Конго хеморагична треска. Освен това младият мъж доста време след завръщането си от Замбия е бил лекуван за грипоподобно заболяване и приведен в интензивното отделение при нас твърде късно. След голямо забавяне е започнало лечението и на двамата починали в софийски болници през 2010 г.

[Общо: 18    Средно: 3.4/5]
Доц. Вучев: От четирите вида малария смъртоносна е тропическата беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *