Д-р Велев: Оперирах 13-годишна с огромна киста на яйчника

PRINT

Д-р Велев, кои са най-честите гинекологични болести през последните години и защо има толкова много ракови заболявания, които се откриват в късен стадий, когато лечението е скъпо, а резултатът не особено добър?
– Туморите и онкозаболяванията са съвременният бум. Вчера оперирах 13-годишно момиче с огромна киста на яйчника. Това е тревожно и не е обичайно. През последните 5-6 години страшно се увеличиха и миомите на матката. Дали това се дължи на стреса или на храните, които са богати на естрогени, нямам отговор.

Миомната болест обаче вече е много честа и се открива при все по- млади жени – във възрастта 25-30 г. Преди време това беше екзотика и миомите се откриваха след 40-45-годишна възраст. Ендометриозата също зачести. Сега всяка втора киста на яйчника е ендометриозна. В 80% от случаите се налага отстраняване на матка заради миома при жени над 35-40 години. Месечно правим 25-30 операции. Това заболяване води до инвалидност – жените имат много силни болки по време на месечния цикъл, а последиците са стерилитет.

 

– Вероятно една от причините е, че липсва профилактика. Жените трудно се мотивират да се прегледат, особено ако нямат оплаквания?

– През последните години онкозаболяванията се увеличават и то все по-често при жени в млада възраст. Откриваме злокачествени заболявания дори и при бременни, което е казуистика. Преди години беше чудо да видим бременна с карцином на шийката на матката – събираше се цялата болница. Сега само за 2 години в „Шейново“ има 3-4 случая. Специално за рак на шийката на матката няма никаква профилактика. Дано ситуацията да се промени с програмата „Спри и се прегледай“, която е насочена към ранна диагностика на рака на шийката на матката и на гърдата, защото през последните години статистиката е стряскаща. За да не продължи тази тенденция, имаме нужда наистина от профилактика.

– На какъв период от време трябва да се прави цитонамазка за ранно откриване на рак на шийката на матката?

– Важно е да се обхванат всички жени, а не толкова изследването да се прави редовно. У нас обаче няма никакъв цитологичен скрининг. Цитонамазка може да се прави и на 2 години – важно е обаче да не се пропуска и да се обхванат всички жени, това сочат проучванията. Ако включим голям процент жени, ранното откриване на предракови състояния ще е успешно. При рака на шийката на матката има един много важен момент, че в началните етапи този вид рак се лекува много лесно, успешно и щадящо за жената. Може да стане дори амбулаторно. Докато в следващите етапи, когато карциномът стане инвазивен, трябва да се отстранят и матката, и яйчниците. Налага се и лъчетерапия. А резултатът от лечението и преживяемостта драстично намаляват. Това се отнася и за рака на ендометриума. Този вид рак в последните години бележи страхотен бум. Той засяга по-възрастните жени. Особено уязвими са тези, които имат хипертония, диабет или нарушение в обмяната на кръвната захар. Тази група жени е изключително предразположена към заболяването. Профилактиката, един ултразвуков преглед и измерването на дебелината на ендометриума може много по-рано да ни насочи към тази диагноза. Възрастните жени обаче смятат, че щом нямат цикъл, няма нужда да ходят на доктор. Същото се отнася и за рака на яйчника. Преди няколко месеца оперирах жена, която имаше 18-килограмов злокачествен тумор на матката. Огромно нещо. Тя беше на консултация при мен преди година и й казах, че трябва да се оперира незабавно. Тя обаче твърдеше,че не може, че е заета, защото дъщеря й е абитуриентка. Все по-често откриваме и полипи на шийката на матката, които са доброкачествени. Отстраняват се лесно, без отворена операция. А възстановяването е много бързо.

– Каква е равносметката – през миналата година „Шейново“ имаше доста проблеми?

– Миналата година за нас беше много тежка. Тази не започнахме добре, но постепенно набираме скорост. Второто тримесечие имаме 5% ръст на раждаемостта спрямо първото. Юли – 15% нагоре, а август – 20-25% ръст. Така болницата тръгва с обороти, които бяха обичайни и привични. Това пък ни изправи пред проблем за лимита. Наложи се да пишем до Здравната каса, защото стана ясно, че ще надхвърлим определения лимит и ще ни трябват допълнително средства.

– Кои са най-силните сектори?

– При нас по традиция ендоскопската хирургия е много силна, лапароскопиите също – започнахме да правим по-големи отворени операции при рак на матката, яйчника. Успяхме да привлечем и ценни кадри – имаме двама неонатолози, имаме и двама патоцитолози, което ускори обработката на резултатите. Открихме нов консултативен кабинет и сега той работи по програмата „Спри и се прегледай“ за рак на маточната шийка и на млечната жлеза съвместно с МЗ и социалното министерство. Предстои да дигитализираме и рентгена, което значи, че пациентите няма да получават изследвания на старите плаки, а на СД. Това е модерно и полезно, защото съхранява по-добре образа и може да се изпраща по интернет за консултация. Дава възможност и за съпоставяне с предишни изследвания.

От в. „Монитор“

Свързани теми: Гинекологът: Преглед веднъж на 1 г., цитонамазка – на 2 г.

Жена с рак на маточната шийка роди здраво бебе

150 000 получиха безплатни покани за преглед за рак

Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Д-р Велев: Оперирах 13-годишна с огромна киста на яйчника беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *