Д-р Матеев: Ако не можете да забременеете до 6 месеца, търсете лекар

PRINT

 

Д-р Петър Матеев е специалист акушер-гинеколог. Той е медицински управител на МЦ „Бора“ в Пловдив.

– Д-р Матеев, вие сте дългогодишен специалист в областта на стерилитета и репродуктивните технологии. Кога една двойка трябва да потърси специализирана лекарска помощ?

– За проблем при една двойка може да се говори, когато едногодишни целенасочени опити за забременяване се окажат безрезултатни. Ако двойката е над 35-годишна възраст, лекарска помощ трябва да се потърси след шест месеца опити да имат деца.

– Има ли пациенти над 35 г., които са чакали с години? И защо?

– Разбира се, че има дори и над 40 г. Причините са различни – най-честата е, че изчакват, след като приключат с образование, напреднат в кариерата и чак тогава се решават да имат деца. И след като изчакат и не се получава чак тогава търсят помощ от специалист. А колкото е по-голяма възрастта толкова по-трудно е забременяването.

– Какво е процентното съотношение между мъже и жени като причина за безплодие?

– Не може да се говори за повече или по-малко причини при мъжа или жената, смята се че около 50% причини има и при двата пола с малки разлики. Причините за проблеми със забременяването при жените могат да бъдат от различно естество – като нарушения или липса на овулация, хормонални смущения, непроходимост на маточните тръби или различни заболявания, сред които най-разпространени са поликистозни яйчници, ендометриоза и други. Причините при мъжа са не по-малко разнообразни. Често срещан проблем е недостатъчният брой качествени сперматозоиди, наличие на антиспермални антитела, прекарани инфекциозни заболявания, имунологични и други. Освен тях в забързания динамичен свят, в който живеем, можем да добавим безразборния прием на медикаменти, така модерните анаболи, стрес, пушене, продължително излагане на лоши атмосферни условия, професионални фактори и други.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Пионер в ин витрото консултира в клиника „Ню Лайф“ 
6 неща, които вредят на плодовитостта при мъжете 
Миомни възли, растящи към матката, се оперират задължително
Хибриден хормон улеснява ин витро

– Във вашия център търсили ли са помощ мъже, злоупотребявали с анаболи, стероиди или други медикаменти?

– Да, разбира се. Например, много от пациентите, които пребивават ежедневно и продължително във фитнес залите, си инжектират т. нар. хормон на растежа, а това се оказва пагубно за тяхната репродукция. Най-лошото е, че тези млади хора, които иначе изглеждат много мъжествено, стават все повече и повече в последно време. Някои от тях приемат истината много трудно и преживяват огромен емоционален срив, когато осъзнаят, че сами са причинили проблема си.

– Какво трябва да направи една двойка, за да установи има ли проблеми със забременяването?

– Трябва да потърси специалист по репродуктивни проблеми, който да прецени откъде да започнат изследванията при двойката. Те се правят паралелно и при двамата партньори. Конкретни стъпки се предприемат след консултация със специалист.

– Бихте ли обяснили по-точно какви изследвания трябва да направи мъжът?

– При мъжа се започва с изследване, наречено спермограма. Ако се установят отклонения се пристъпва към изготвяне на разширена спермограма. При конкретни показатели се препоръчва ДНК-фрагментация и т.н.

– А какви са изследванията при жената?

– За проследяване на овулация се извършва ехографско изследване, наречено фоликулометрия. За уточняване проходимостта на маточните тръби се извършва образна диагностика- хистеросалпингография. При менструални нарушения се уточнява и хормоналният статус. Ако с тези методи не се установи причината за безплодието, се препоръчва диагностична лапароскопия. Това в най-общи линии са изследванията, с които биха могли да се установят причините за безплодието.-

-Може ли да се заключи, че причините за стерилитет, независимо при кой от двамата партньори е, ще се установи?

– При 80% от случаите – да, но за съжаление в световен мащаб се смята, че причините за безплодие в 20% от случаите не могат да бъдат установени със средствата на съвременната диагностика. Известно е, че 10% от населението изобщо е безплодно.

– Д-р Матеев, вашият център подема кампания за безплатни консултации за двойки с проблеми. Бихте ли казали повече за това?

– През октомври и ноември МЦ „Бора“в Пловдив обявява месеци на безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми. Консултациите ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 16 до 18 часа след предварително записване на телефоните на лечебното заведение. Желаещите да продължат лечение в нашия център, ще получат талони за отстъпка.

 

[Общо: 7    Средно: 4.3/5]
Д-р Матеев: Ако не можете да забременеете до 6 месеца, търсете лекар беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *