четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБез костилкови плодове при хиперактивни деца

Без костилкови плодове при хиперактивни деца

Напоследък доста родители споделят специфичен проблем при децата – свръхвъзбудимост, казва д-р Румяна Маринова, педиатър в болница „Доверие“. Малките по принцип имат доста енергия, винаги са готови да лудуват, но понякога състоянието им преминава в хиперактивност. Тя се дължи на претоварването с впечатления, казва лекарката. Това важи и за дните, когато семейството е на почивка. Обикновено децата се изтощават физически и ако не се спазва режим, може да станат напрегнати, нервни и плачливи.

Вземат ли детето със себе си на почивка, родителите трябва да съобразят режима на активност и почивка изцяло с това, което е подходящо за него. В 12 часа трябва да се приберат в стаята, да не са на слънце, защото в басейна, морето или реката малките се увличат и сякаш не искат да се откъснат, казва д-р Маринова. Водата ги разхлажда, но слънцето е силно и крайният ефект не е много добър, ако се прекали с престоя на плажа. Приберете малчуганите на сянка, на прохладно място и непременно трябва да ги убедите да почиват следобед, съветва педиатърът. Като прелюдия се прилагат успокояващи ритуали – може да се прочете приказка, да се разкаже нещо. Дори половин час обедна почивка успокоява нервната система.

Възбудимите деца не бива да приемат костилкови храни, особено различните видове сливи. Те направо се забраняват на хиперактивните деца. В тези плодове се съдържат вещества, които подобряват неврната възбудимост. Препоръчвам да им дават по 3-4 бадема, които действат успокояващо, съветва д-р Маринова. Ядките трябва да се попарят с вряла вода, стоят половин час така и след това се обелват от люспата. На съвсем малките деца, които не могат да дъвчат, може да се направи бадемово мляко – приготвени по същия начин ядки се пюрират.

При свръхвъзбудимост на малките деца помагат и шуслерови соли. Това са 12 есенциални за човешкото тяло соли, които са необходими на правилното функциониране на клетките. При болести или други състояния на дисбаланс в организма се появява недостиг на някоя от тях. Ето защо приемането им може да подпомогне лечението или дори да го замести при по-леки състояния. Терапията е разработена от немския лекар хомеопат Вилхелм Шуслер през 19 века, затова и до днес е популярна като шуслерова.

Комбинацията на солите калиум фосфорикум (№5) и магнезиум фосфорикум (№7) помага за подобряване на проводимостта на импулсите в нервната тъкан, действа едновременно ободряващо и успокояващо, съветва д-р Маринова. Сол №5 се дава до пет таблетки, но преди 15 часа, иначе може да попречи на съня.

КОГА ЕДНО ДЕТЕ ТРЯБВА ДА ОТИДЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА МОРЕ?

В учебниците по медицина се препоръчва малките деца да ходят на море най-рано на 2-годишна възраст, казва още педиатърът. Сега обаче родителите водели дори бебета на няколко месеца по курортите. Това е свързано с някои рискове. „По принцип винаги е необходимо предварително закаляване за най-малките, преди да ги изложим голи на слънчевите лъчи. Сега обаче това не се практикува нито в семейството, нито в детските заведения както преди години. Закаляването включва няколко момента – събличане и въздушна баня. След това кожата се обтрива с влажна кърпа до зачервяване, подсушава се и детето се облича. Постепенно се излага на слънчевите лъчи – всеки ден с няколко минути повече“, обяснява основните принципи д-р Маринова.

Поне седмица преди отпуска родителите трябва да подготвят малкото за морето. На практика обаче ставало другояче. „Обикновено и двамата родители са много заети, работят до последно, грабват детето и заминават. Стоят пет дни, връщат се, а това е един твърде напрегнат ритъм за неукрепналия детски организъм. Възрастните тръгват, за да починат, а се връщат уморени и разочаровани, защото малкото е боледувало, а понякога се стига и до усложнения“, споделя впечатленията си лекарката.

Смяната на динамичния стереотип на детето, дългото пътуване разбиват обичайния всекидневен режим на детето. То пристига на непознато място, където невинаги хигиената е на необходимата висота за отглеждане на бебе. „Лично аз не виждам смисъл да се водят кърмачета на море, особено по къмпингите. Дори родителите да са с каравана или кемпер, малкото трябва да е достатъчно зряло, за да понесе добре тази обстановка“, казва още д-р Маринова.

Храненето на децата трябва да отговаря на техните нужди дори и в понякога полевите условия на морето. Горещините налагат храната да е лека и витаминозна. Таратор – пасиран за най-малките, или лека зеленчукова супа са добър избор. Ако малчуганът няма апетит, може да му се даде леко подсолен айрян. Сладоледът също е добър избор, ако отказва храна.

Очаквайте интервю с д-р Маринова за възможностите на шуслеровата терапия при различни проблеми с детското здраве през отпуска.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -