сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМръсният въздух на улицата виновен за инфаркти и инсулти

Мръсният въздух на улицата виновен за инфаркти и инсулти

Автомобилните газове са виновни не само за болестите на дихателните пътища, но и за рака на белия дроб, инсулти и инфаркти. Ново проучване на университета в Тел Авив разкрива, че фините прахови частици във въздуха повишават честотата на тези заболявания. Хора със сърдечносъдови заболявания, които живеят в райони с високо замърсяване на въздуха, получавали втори сърдечен пристъп много по-често, отколкото другите, които имали жилище в квартали с чист въздух.

Израелските учени смятат, че мръсните улици са толкова вредни, колкото пушенето на цигари. И автомобилните газове, и тютюневият дим провокирали възпалителни процеси в организма. Когато човек постоянно е изложен на вредното им влияние, възпаленията стават хронични и в крайна сметка спомагат за развитието на атеросклерозата.

В проучването били наблюдавани 1120 пациенти, прекарали един инфаркт, на възраст под 65 г., в продължение на 19 г.- от 1992 г. до 2011 г. Сметката накрая сочи, че онези, които живеели в райони със замърсен въздух, имали с 43% по-висок риск да получат втори инфаркт и 46% – за инсулт, в сравнение с хората, които обитавали чисти квартали. За живеещите в мръсна среда освен това вероятността да умрат от инфаркт в следващите 20 г. била с 35% по-висока.

Учените от Тел Авив предупреждават, че негативните ефекти от дишането на замърсен въздух може да са много по-големи, отколкото разкрива изследването им. Причината е, че използваните методи за засичане на данните и изчисления имали своите ограничения.

Само преди дни Световната здравна организация причисли автомобилните газове от дизелови двигатели към групата на канцерогенните вещества.

Свързани теми: Газовете от дизелови коли са риск за сърцето

Българите не знаели, че хипертонията е болест

Добрият холестерол не пазел от инфаркт

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -