петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСъвети как да запазим зъбите бели

Съвети как да запазим зъбите бели

Колко често се усмихвате? Усмихнатите хора изглеждат щастливи. За съжаление много от хората крият своята усмивка, защото не харесват зъбите си. Ако те не са толкова бели, колкото ви се иска, това може да повлияе на самочувствието и на начина, по който общувате. Как да поддържаме зъбите си едновременно бели и здрави? С няколко прости и лесни стъпки в ежедневието си вие можете да предотвратите потъмняването на зъбите и появата на неприятни петна върху тях.

Кафе, тъмни плодове и вино оцветяват най-много зъбите

Бъдете внимателни какви храни и напитки консумирате. Най-силно оцветяващи зъбите са кафето, черният чай, червеното вино, тъмните газирани напитки и плодовите сокове, черешите, боровинките, малините, къпините, цвеклото, соевият сос и др. Това не означава, че трябва да се откажете от тях. Не забравяйте обаче да използвате сламка. Сдъвквайте храната добре, но не я задържайте прекалено дълго в устата. След хранене изплаквайте устата си с вода и малко след това измийте зъбите си. Ако нямате тази възможност, сдъвчете дъвка без захар. Най-лесният начин да поддържате зъбите си бели това е добрата устна хигиена. Мийте зъбите си поне два пъти дневно в продължение на три, четири минути. Използвайте междузъбен конец и почиствайте езика си, за да премахнете бактериите от него и освежите дъха си. Така вие намалявате риска от поява на кариес, заболявания на венците и лош дъх и се грижите не само за усмивката си, а и за здравето си.

Профилактика

Не забравяйте да посещавате зъболекаря си за редовни профилактични прегледи и професионално почистване на зъбите два пъти годишно. Премахването на зъбния камък и полирането на зъбите отстраняват много от петната, причинени от храна, напитки и тютюн. Не само че е вредно за вашето здраве, но пушенето на цигари и пури и дъвченето на тютюн с течение на времето променят цвета на зъбите. Тютюневите петна трудно се отстранят с четка и паста за зъби. Пушенето също е причина за лош дъх и рисков фактор при редица заболявания в устната кухина. Преди вземането на всяко лекарство се информирайте за страничните му ефекти и се консултирайте с вашия стоматолог. Така например антибиотиците от групата на тетрациклините е доказано, че водят до промяна на цвета на зъбите, когато се приемат от бременни и деца, при които все още се формират зародишите на зъбите. Някои от водите за уста и повишеното количество приет флуор също могат да оцветят зъбите.

Избелването на зъбите – най-добре при зъболекар

Ако искате да промените естествения цвят на зъбите, а не само да премахнете налепите и петната върху тях, се нуждаете от процедура по избелване на зъбите. Това е най-лесният, популярен и много ефективен начин за избелване на естествения цвят на зъбите, без да се изпилва никоя от зъбните повърхности. Тя може да се направи в стоматологичен кабинет, вкъщи с индивидуални шини под наблюдението на зъболекар или с различни системи за избелване, които се предлагат в търговската мрежа. Когато избелването се провежда под контрола на стоматолог, то е безопасно, ефектът му е по-продължителен и не уврежда емайла на зъба.

От избелването могат да се възползват всички с изключение на бременни, кърмачки и деца под 16-годишна възраст. Ефектът на избелените зъби е пряко свързан с личните ви навици – пушене и консумация на оцветяващи храни и напитки. Преди да избелите зъбите си, направете консултация със стоматолог. Това е особено важно за пациенти с пломби, корони, мостове или тъмни петна по зъбите. Така ще избелите зъбите си по метод, който е най-подходящ за вас и съобразен с индивидуалните ви нужди.

Д-р Вера Давидова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -