четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНово лекарство за рак на белия дроб удължава живота

Ново лекарство за рак на белия дроб удължава живота

Нова терапия срещу недребноклетъчен рак на белия дроб забавя растежа на туморните клетки, което от своя страна води до удължаване продължителността на живота на пациентите. Това сочат нови данни, които бяха обявени по време на 50-ата годишна среща на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго. Това е прицелно лечение, което показва значително подобрение в прогнозата за пациентите, в сравнение със стандартната химиотерапия.

Медикаментът, чиято основна съставка е afatinib, е насочен към пациентите с недребноклетъчен рак на белия дроб, които носят най-честите мутации на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR). Това са т.нар. от специалистите активиращи мутации Dell9 или L858R.

Рецепторът на епидермалния растежен фактор е разположен на клетъчната повърхност и играе съществена роля за растежа и размножаването на клетката. При промяна (мутация) на този рецептор може да се достигне до неконтролирано клетъчно деление. В случай че клетките са ракови, това води до ускорена прогресия на заболяването.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Таргетна терапия превръща рака на белия дроб в хронична болест 
Скрининг за рака на белия дроб открива 30% фалшиви тумори 
Може да боледувате едновременно от астма и ХОББ
СЗО предупреди: Мръсният въздух може да предизвика рак

Облекчава симптомите – задух, кашлица

Тъй като тези две мутации са от изключително важно клинично значение (честотата в кавказката раса е 10-16% от случаите на недребноклетъчен рак на белия дроб), усилията на изследователите са нарочени именно към тяхното проучване. Новата терапия, която беше одобрена за употреба в Европейския съюз в края на 2013 г., е създадена именно за тази група от пациенти.

За разлика от прилаганите досега медикаменти от този клас afatinib блокира необратимо рецептора на епидермалния растежен фактор, който отговаря за растежа и размножаването на туморните клетки. Резултатите от едни от най-мащабните клинични проучвания в тази област (LUX-Lung 3 и LUX-Lung 6) показват значително подобрение в състоянието на пациентите, които са лекувани с afatinib.

Забавянето в развитието на болестта при пациентите, подложени на новата терапия, води до по-добър контрол на симптомите, свързани със заболяването, в сравнение с лечението с химиотерапия. При тях се наблюдава намаление на симптомите като задух (затруднено дишане), кашлица и болки в гърдите, а също и значително подобрение на качеството на живот на тези пациенти (например по време на работа и при битови дейности).

В клинични проучвания медикаментът показва значимо забавяне на туморната прогресия и понижаване на риска от смъртност с 41% при пациентите с този вид рак на белия дроб. Наблюдава се и подобрение в симптомите на заболяването (напр. задух, кашлица и болки в гърдите) и повишаване на качеството на живот. Поради тази причина ранното изследване за наличие на тази мутация в тумора е решаващо при вземане на решение за лечение и за да бъде дадена възможност на пациентите да получават подходящата персонализирана терапия още от самото начало.

13,6 месеца без прогресия на тумора

рак на белия дробДанните от най-новите“ клинични проучвания сочат, че пациентите, приемали afatinib, са преживели над една година без прогресия на тумора (13,6 месеца). Това дава основание на специалистите да продължават да провеждат клинични проучвания за употребата на медикамента и за пациенти с други онкологични заболявания като плоскоклетъчен рак на главата и шията и други видове тумори.

Ракът на белия дроб е един от най-разпространените и смъртоносни видове рак в света. На него се дължат 1,6 милиона нови случая на рак. Белодробният карцином е причина за 18% от всички смъртни случаи в следствие на рак. Около 13% от всички нови случаи на рак са именно белодробен карцином, като пушенето се определя за основна причина за заболяването.

От този вид карцином умират повече хора, отколкото от рак на дебелото черво, рак на гърдата и рак на простатата, взети заедно. Само в Европа на него се дължат около 270 000 смъртни случая годишно. Въпреки че честотата му е по-висока при мъжете, отколкото при жените, се предвижда, че до 2015 г. смъртността от рак на белия дроб ще надмине тази от рак на гърдата като най-честа причина за смърт от онкологично заболяване при жените в Европа.

Съществуват различни видове рак на белия дроб, които изискват специфични методи за лечение. Един от видовете рак на белия дроб се определя от т.нар. мутация на епидермалния растежен фактор (EGFR мутация). Именно при него пациентите в клиничните проучвания са показали, че постигат най-голяма полза при лечение с най-новата одобрена терапия в Европа.

Според статистиката за България ракът на белия дроб представлява 18% от всички случаи на рак при мъжете и 4% – при жените.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -