четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюРакът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция...

Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените онкологични заболявания. Лечението му е трудно, особено когато се открие в напреднал стадий. Затова ролята на профилактиката е много голяма. Доц. Никола Василев, един от най-изтъкнатите наши онкогинеколози, коментира някои важни въпроси, свързани с това заболяване. Кога и как става заразяването с папилома вируси, как се стига до появата на тумор в шийката на матката са част от въпросите, които той коментира в интервюто.

Доц. Василев, каква е разликата между скрининг и профилактика? Какво включва едното и какво другото?

– Между профилактичен и скринингов преглед има разлика. При скрининга, който тръгва сега, е предвидено само вземането на цитонамазка. Това е достатъчно. При профилактика тя също се прави, но гинекологът дава и индивидуална консултация на жената. Колпоскопията не е задължителна. Тя се използва като уточняващ метод – ако жената има някакво отклонение от нормата в цитонамазката.

цитонамазкаЛекари в София твърдят, че от страната идват пациенти с уж първа група цитонамазка, а се оказват трета… Колко често се регистрират такива грешки?

– Точно така е. Но го има и обратното – пациентки идват с мнение за трета група, а се оказват първа. Голяма част от консултативната ми дейност е да разубеждавам жени, които вече са убедени, че трябва да се лекуват оперативно. Среща се както хиподиагностика, така и хипердиагностика. По тези показатели е неуместно да правим разграничение между столицата и провинцията. Грешки са възможно както на едното, така и на другото място.

На какво се дължат тези грешки?

– Главно на субективния фактор. Има и обективни – техниката остарява, а също и използваните консумативи. Важно е оцветителите да са качествени, а понякога са с изтекъл срок на годност. Една от грешките, че само въз основа на резултат от цитонамазка жените биват насочвани към агресивна терапия – обгаряне на раничка или операция. Специално за операциите решаващ е само хистологичният анализ на парченце тъкан – биопсия.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/izsledvaniya/kak-da-talkuvame-rezultati-ot-tsitonamazka

Защо се трупат настроения срещу първичната профилактика, т.е. ваксините?

– Мисля, че у хората все повече нараства самосъзнанието за тяхната лична територия и правото вземането на решения да бъде тяхно и на никой друг. Такива настроения намират израз най-вече в интернет. Но като влизате във форумите, можете да откриете ценни съвети, но и и страшни глупости.

Вие имате ли доверие на ваксината срещу папилома вируси?

– Аз имам доверие на ваксините въобще. Лично съм си направил над 20 ваксини, защото съм работил в чужбина.

Възможно ли е, както твърдят някои, да има смъртни случаи вследствие на новата ваксина?

– Причинно-следствена връзка категорично не е доказана. При направени 80 милиони дози статистически има няколко души, починали във времето след поставяне на имунизацията. Това е ясно, щеше да ги има в подобна група и ако не беше правена ваксина. Смъртта им не се свързва по никакъв начин с ваксината.

Ваксината само за момичета ли е? Може ли да се прави и на жени?

– Принципно е доказано, че след 50 г. организмът реагира по-неефективно на ваксини. Възможно е да се имунизират и жени, които са започнали полов живот. При тях обаче първо трябва да се направи ДНК тест за наличието на папилома вируси. Ако е положителен, се изчаква. В Гърция например реимбурсират ваксината дори до 24-годишна възраст.

https://bolenzdrav.com/intervyuta/intervyuta/vaksinata-sreshtu-hpv-virusi-izgrazhda-stabilen-imunitet

Кога препоръчвате ДНК тест за папилома вируси, който е по-различен от цитонамазката?

лаборатория кръвни изследвания хомоцистеин– Първо, при жени с полов живот, които искат да се ваксинират. Те не трябва да са заразени към момента на имунизация. Второ – при комбиниране с цитонамазка и отрицателен резултат, жената може да се изследва чак след 5 г., а не след 2-3 г. Освен това тестът има значение, когато се лекуват някои изменения. Когато има определен цитологичен и хистологичен резултат и положителен резултат от теста, обемът на оперативната дейност е малко по-голям, отколкото ако тестът е отрицателен.

Колко бързо се развива във времето ракът на маточната шийка?

– Понякога той се развива бързо, имах наскоро пациентка на 24 г. с рак. Може да се каже не колко години най-малко, а до колко години се развива той – отговорът е до 15 г. Това означава, че между персистираща упорита инфекция с папилома вируси и предрак има 3 г., а до самия инвазивен рак – още до 12 г. Тези срокове обаче са индивидуални и понякога са много по-кратки. Предракът обаче не е нещо елементарно. Той може от трета степен да претърпи обратна регресия до първа степен.

Има ли връзка между хормоналната стимулация преди ин витро и нарастването на случаите на рак на яйчниците?

– Много се говори за това. Имаше едно изследване, което показа, че има ръст при този вид тумори. После излезе друго, което го опроверга. Това, което е доказано, е, че ако след неуспешно ин витро жената случайно забременее по естествен път, тази бременност най-често е неуспешна.

Автор Ина Димитрова

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -