Реклама
Начало Хранене Витамин К – кога има дефицит и в кои храни се съдържа

Витамин К – кога има дефицит и в кои храни се съдържа

0
брюкселско зеле броколи
Реклама

Витамин К е по-малко известен, но много важен за организма. Спомага за правилното усвояване на калция, като по този начин играе роля за профилактиката на атеросклероза и остеопороза. Има обаче и много други ценни качества. 

Подобно на витамините А, D и Е, витамин К е мастноразтворим. За да го усвояваме в по-голяма степен от храната, тя трябва да съдържа и много полезни мазнини или масла. Естествените му форми са две: К1 и  К2. Втората изглежда е по-активната.

Среща се главно в листата на различни зелени растения. Чрез тях К1 може да се абсорбира от храната и да се преобразува от организма в до по-активния витамин К2.

Реклама

К2 се синтезира от микроорганизми, включително бактериите от собствената ни чревна флора. Той се абсорбира от организма направо през чревните клетки. Това е една от причините, защо здравото дебело черво е важно за усвояването на важните за тялото ни хранителни вещества и микроелементи. Сурово кисело зеле, масло, яйчен жълтък, черен дроб, някои сирена и ферментиралият соев продукт натокиназа също са източници на К2.

Признаци на дефицит

Последиците от дефицит на витамин К се проявяват обикновено години по-късно. Може да са:

  • По-чести кариеси;
  • Намаляваща костна плътност;
  • Влошено състояние на кръвоносните съдове;
  • Проблеми със сърцето;
  • Образуване на камъни в бъбреците.

Регулира съсирването на кръвта

Нашето тяло се нуждае от част от витамин К като помощ за кръвосъсирването. Дефицитът му потиска коагулацията на кръвта, което може да повиши риска от кървене.

Любопитно е, че обратното – високи дози витамин К, не водят до повишено кръвосъсирване или повишен риск от тромбоза. Организмът използва оптимално съществуващите количества, така че съсирването на кръвта да остане в баланс.

Протромбиново време е мярка за кръвосъсирване

Помага срещу атеросклероза

Витамин К е от голямо значение и за предотвратяване и регресия на атеросклерозата. В резултат на лошо хранене и повишаване на кръвното, по вътрешната стена на артериите се развиват миниатюрни лезии (наранявания). Организмът се опитва да поправи това увреждане. Ако в момента не разполагате с достатъчно от някои важни вещества като витамин С и витамин Е, пукнатините се запълват с една определена форма на холестерол – LDL, известен още като “лош” холестерол. Той може да привлече калций и други вещества от кръвта, които да запушат “пукнатините” в съдовете. Тези калцификати се наричат ​​плака. Нейното разкъсване води до освобождаване на тромби в кръвообращението и това може да доведе до инфаркт или инсулт.

Регулира нивата на калций в кръвта

Калцият е важен минерал, който има значение за костите и зъбите. Но ако организмът ни не е в състояние да усвои калция от кръвта, той остава в кръвта и има голям риск да се превърне в плака по стените на артериите. Другата опасност е да се стане на камъни в бъбреците.

Тези рискове се елиминират от витамин К. Той спомага за усвояване на калция от кръвта, така че той да може да се използва за образуване на кости и зъби, а не да се натрупва в кръвоносните съдове и в бъбреците. Високото ниво на витамин К по този начин намалява риска от атеросклероза (а оттам и на сърдечни пристъпи и инсулти), както и вероятно риска от камъни в бъбреците.

Маха успешно плаката в съдовете

В едно проучване дори е доказано, че витамин К2 е способен да намали съществуваща плака в артериите. В това проучване на плъхове е даден варфарин, който провокира калциране на артериите. Варфаринът е антагонист на витамин К, тоест има противоположен на него ефект. Той е от групата на т.нар. антикоагуланти, наричани популярно „разредители на кръвта“. Техните известни странични ефекти включват атеросклероза, както и остеопороза – причината е, че антикоагулантите пречат на витамин К да регулира нивата на калция.

В това проучване някои от плъховете, които вече имали атеросклероза, получили храна, богата на К2. На другата група давали нормална храна. Витамин К2 намалил с до 50% плаката при атеросклероза в сравнение с контролната група.

Витамин К и D срещу сърдечни заболявания

Ефектът на витамин К в профилактиката на сърдечните заболявания е тясно свързан с витамин D. И двата работят ръка за ръка, за да се увеличи производството на протеин (матричен GLA протеин), който предпазва кръвоносните съдове от калцификация. Поради това е важно да се приемат и двата витамина чрез диета, чрез излагане на слънце или чрез хранителни добавки.

Костите се нуждаят от него

Витамин К не само помага за усвояването на калция от кръвта за изграждане на ставите и зъбите, но и активира протеин, участващ в образуването на костно вещество. Само под действието на витамин К протеинът остеокалцин е в състояние да превърне калция в градивен елемент на костта.

Витамин К2 при остеопороза

Едно проучване от 2005 г. се занимава с ползата от витамин К2 за образуването на костите. Учените успели да покажат, че липсата му води до по-ниска костна плътност и повишен риск от фрактури при по-възрастните жени.

В друго проучване пък става ясно, че разграждането на костта при остеопороза може да бъде потисната от големи количества витамин К2 (45 mg дневно). По този начин се стимулира и повторното  образуване на кост.

Друго проучване на Харвардския медицински колеж с повече от 72 000 участници показва, че по-често срещаният витамин К1 намалява риска от остеопороза. Доказано е, че жените, които консумират много К1, имат с 30% по-малко счупвания, свързани с остеопороза, отколкото контролна група, която консумира съвсем малко К1.

Интересно е, че високите нива на витамин D не могат да компенсират дефицита на витамин К при борбата с остеопорозата. Това доказва, колко важно е да имаме достатъчно от различни хранителни вещества, които са в баланс помежду си.

Пречи за образуване на ракови клетки

В организма ни непрекъснато се образуват ракови клетки, които обаче се разпознават от имунната система и биват обезвреждани. Здравият човек не усеща по нищо този процес.

Неправилното хранене, в което има много индустриално преработени храни, захар, честите контакти с токсични вещества отслабват естествената ни защита. При някои хора се стига до онкологично заболяване. Разбира се, тези процеси са доста сложни, но несъмнено влияние оказват нездавословният начин на живот и дефицит на някои хранителни вещества.

Що се отнася до следващите проучвания, витамин К2 изглежда много важна част от превенцията на рака.

Противораковите свойства на витамин К2 изглежда са свързани с способността да неутрализира раковите клетки. Има проучвания, които доказват, че поне в епруветка витамин К2 може да предизвика самоунищожение на левкемични клетки.

Проф. Дудов: Лечението на рака не е просто стимулиране на имунитета

Предотвратява рак на черния дроб

Разбира се, в реалния живот процесите са доста по-сложни. Противораковият ефект на витамин К2 обаче е проверен и при хора. Едно от проучванията е публикувано в Journal of the American Medical Association. В него хора с повишен риск от рак на черния дроб получавали добавки с витамин К2. Тези пациенти са сравнени с контролна група, която не е получавала витамин К2. Резултатите са впечатляващи: По-малко от 10% от пациентите, получили витамин К2, развиват по-късно рак на черния дроб. И обратно: 47% от контролната група се разболява от този вид тумор.

При силни болки в рамото

Калцифициращият тендинит на рамото (Tendinitis calcarea) може да е доста болезнен. Причината е отлагане на калций в раменните сухожилия. Витамин К може да попречи на този тендинит, тъй като пречи на натрупването на калций в меките тъкани. Необходимо е и друго лечение, то се дава от ортопед.

Какви са дневните ни нужди?

Жените трябва да приемат най-малко 65 μg, а мъжете – около 80 μg от витамин К. Това е абсолютният минимум за поддържане на кръвосъсирването, а тъй като той  има и други задачи в организма, реално са необходими много по-високи количества. Естественият витамин К не е токсичен дори в големи количества.

Храни с много витамин К

Ето някои от най-богатите на витамин К храни. които трябва да консумирате всеки ден. Освен това те съдържат и много други важни микроелементи.

Зелени листни зеленчуци: Необходимостта от витамин К1 може да бъде осигурена, например, като се консумират много зелени листни зеленчуци, като спанак, маруля или тученица. Зелените листни зеленчуци съдържат не само големи количества витамин К1, но разбира се и много други полезни вещества като например хлорофил.

Листа от червено цвекло: Повечето хора не знаят, че листата на цвекло също се ядат. Те съдържат много повече минерали и хранителни вещества, отколкото коренът. В листата на цвеклото дори има 2000 пъти повече витамин К, отколкото в корена.

Зелето е зеленчукът с най-много витамин К1. Това важи не само за бялото, но и за други видове зеле като броколи, карфиол, брюкселско зеле и кейл. В киселото зеле има и по-рядката, но важна форма – витамин К2. К2 е по-активен в областта на калциевия метаболизъм. 

Други храни, с които може да си го доставите, са магданоз и лук, авокадо.

Източник: zentrum-der-gesundheit.de

Реклама

Exit mobile version