Реклама
Начало Хранене Вегетарианско меню е тайната за дълъг живот

Вегетарианско меню е тайната за дълъг живот

0
салата лятна диета за отслабване
Реклама

Вегетарианската диета може да се окаже най-важното условие за дълъг и здравословен живот, пишат британски издания, като цитират резултатите от американско проучване. По думите на експерти изваждането на месото от всекидневното меню може да се окаже достатъчно условие, за да се намали  рискът от сърдечносъдови заболявания и ранна смърт.

По-старо проучване разкри, че за хората, които се хранят основно с плодове и зеленчуци, рискът от смърт от болест на сърцето или по друга причина в последвал период е по-малък, отколкото за любителите на месо. За целите на новото изследване учените в университета „Лома Линда“ в Калифорния са анализирали данни за над 70 000 души. Специалистите са установили, че за онези от тях, които са се въздържали от консумацията на месо, ползите за здравето и дълголетието са били най-големи.

Като цяло за изследваните вегетарианци рискът от смърт в последвал 6-годишен период е бил с 12% по-малък, отколкото за привържениците на мръвката. Специалистите очертават особености във вегетарианската група – индивидите са по-възрастни и по-високо образовани и е по-вероятно да са семейни, да употребяват по-малко алкохол, да пушат по-малко, да тренират повече и да са по-слаби. В последвал близо 6-годишен период са регистрирани 2570 смъртни случая. Като цяло процентът е бил 6 смъртни случая на 1000 души годишно.

Реклама

Авторите на проучването са установили още, че ползата от вегетарианската диета е по-голяма за мъжете.

Отдавна е известно, че прекомерната консумация на преработено месо повишава риска от развитието на рак. Предишни изследвания са показали, че за вегетарианците опасността от злокачествени заболявания е по-ниска, а от сърдечносъдови болести – съществено по-ниска. Други проучвания сочат, че изобилието от плодове и зеленчуци в менюто понижава холестерола.

Свързани теми:

78-годишен се излекува от рак на дебелото черво с диета

Храните, които разболяват мъжа

Кои са 10-те най-добри диети

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version