Реклама
Начало Хранене Сок от ряпа бори вирусите

Сок от ряпа бори вирусите

0
Реклама

Сокът от ряпа притежава противовирусни свойства и е много полезен в сезона на настинките и грипа. При строежа на египетските пирамиди ряпата и целината са били основната храна на робите, защото ги предпазвали от инфекции. Ряпата трябва да се яде бързо след изваждане от земята, но може да издържи няколко дни, увита в мокра кърпа в хладилник. Целта е да не изсъхва, защото губи от ценните си свойства.

Зеленчукът съдържа калий, селен, мед, желязо, магнезий. В него има още витамин С – 100 г ряпа покриват 2/3 от дневните нужди от витамина, както и 1/3 от нуждите от витамини от групата В. Други съставки са малко пурини – 30 мг в 100 г ряпа, но няма лош ефект при хората с подагра, етеричните масла рафанол и глюкорафанин, както и горчиви съставки.

Настъргана ряпа се препоръчва и на онкоболните

Глюкорафанинът принадлежи към тъй наречените глюкозинолати. На тях се приписват много полезни въздействия: потискане на ракови образувания, блокиране на размножаването на бактериите и понижаване на холестерола. На болните от рак се препоръчва по 200 г настъргана ряпа дневно.

Реклама

Зеленчукът поддържа добрата функция на имунната система. Хората с хронични инфекции трябва да поемат от 50 до 100 г ряпа дневно. При простуда и грип да се пие 50 г пресен сок от ряпа с 1 супена лъжица мед. Така се подобрява дишането.

Рецепта за домашен сироп за кашлица

Може да се приготви и домашен „сироп“ за кашлица и настинка. Издълбавате една кръгла ряпа и сипвате вътре мед, колкото побере. Оставете да престои така един ден. След това гребвате отвътре и пиете.

Ряпата е незаменимо средство за увеличаване производството на жлъчен сок в черния дроб. Така се подпомага храносмилането. Доказано е, че редовното ядене на ряпа предпазва от жлъчнокаменна болест. Зеленчукът помага и срещу наднормено тегло.

Рецепта за витаминозна зимна салата 

За отслабване се препоръчва поне по 100 г настъргана ряпа дневно, преди ядене. Ряпата трябва да се яде с минимално количество сол, като се има предвид умереното диуретично действие. Хората с по-чувствителни стомаси обаче не понасят ряпа.

Настържете по 100 г ряпа, моркови, червено цвекло. Подправете с праз, зехтин, оцет или лимонов сок. Освен че е полезна, тази салата е и много вкусна.

Свързани теми: 8 причини за хапваме редовно мед

Коварна пневмония дебне при грип, каран на крак

Мащерката унищожава бактерия, виновна за акнето

Кои са най-лековитите билки

Реклама

Exit mobile version