Реклама
Начало Хранене Кои са 10-те най-добри диети за отслабване

Кои са 10-те най-добри диети за отслабване

0
диабет диета кръвна захар
Реклама

Много жени решават, че трябва да спазват някаква диета за отслабване. Да, но каква да е тя, за да не навреди на здравето? Медиите предлагат изобилие от хранителни режими, които понякога са неясни и противоречиви. Диетите невинаги са напълно безопасни, някои са прекалено едностранчиви и могат дори да навредят на здравето. Има и хранителни режими, които помагат да се освободим от някой и друг излишен килограм без щети за организма. Коит са 10-те най-добри диети, разкрива в. „Билд“, като цитира експертното мнение на диетолога Свен Давид Мюлер.

Преди това два универсални съвета. За успеха на диетата е много важно да съхраним спокойствие на духа и да спим достатъчно – най-малко 6-8 часа. Тогава се освобождаваме от килограмите по-бързо, показало проучване с 500 души в САЩ. Друго наблюдение на учените било, че дамите, които приемат тялото си и се научават да го харесват, успяват да отслабнат по-бързо. Това им помагало да бъдат по-дисциплинирани в спазването на правилния хранителен режим.

Най-добрата диета залага на комбинация с фитнес

Реклама

На първо място експертът Мюлер поставя диетата „Бригите“, разработена от едноименното женско списание в Германия. Тя препоръчва определени рецепти за нискокалорични ястия в комбинация с фитнес. Целта е да постигне трайна промяна в стила на живот. „Диетата не забранява нищо, може да се планира индивидуално и да се приспособи за всеки ден. Освен това в плана влиза и физическо раздвижване, а това е ключовият момент за здравословната загуба на тегло. Без това не е възможно да се запази стройната фигура, дори веднъж да я постигнем“, коментира диетологът.

Средиземноморската диета включва салати, плодове и няколко пъти в седмицата риба и пилешко. Червените меса отсъстват почти напълно, а млечните продукти, зехтинът и червеното вино са в умерено количество. „Това не е точно диета, а здравословен начин на хранене, с който не можете да сбъркате. Само внимавайте със зехтина“, казва Свен Давид Мюлер.

Намерете съмишленици, които да ви мотивират

WEIGHT WATCHERS (Контрольори на теглото) е също много подходяща диета за тези, които трайно искат да променят стила си на хранене. При нея се изчислява максимален сбор от точки според пола, възрастта, височината и теглото. Всяка храна отговаря на определен брой точки. Всеки яде каквото иска, докато не стигне индивидуалния си лимит от точки. Има и онлайн абонамент за диетата. Изпращат се рецепти, може да се обменя опит с други последователи или експерти по хранене. „Диетата е супер и защото последователите й си организират редовно срещи, на които допълнително взаимно се мотивират. Минус е, че включването в групите не е безплатно (участието в среща е 12 евро), а и препоръчваните продукти не са евтини“, коментира Мюлер.

Диетата VOLUMETRICS (според обема) набляга на продукти с ниска енергийна плътност – например диня, чушки. Те засищат, а нямат много калории. „Прилага се при наднормено тегло. Засища“, е мнението на експерта.

Даш диетата включва много плодове и зеленчуци, но също месо и богати на калций продукти. Калориите са максимално 2000 на ден. Разделят се на три основни хранения плюс една междинна закуска. „Диетата е разчетена по-скоро за сваляне на кръвното, отколкото за намаляване на теглото. Този неин ефект е доказан с проучвания. Подходяща е и за траен хранителен план, но ако искате да отслабнете, намалете максималните калории на 1500″, съветва Мюлер.

Вегетарианската диета позволява зеленчуци, плодове и салати, но казва „не“ на месото, рибата и пилешкото. „Ако човекът преди е поглъщал големи порции месо с мазни сосове, сега вероятно ще свали някой и друг килограм. Като траен режим вегетарианската диета не е подходяща, защото лишава организма от важни животински протеини. Може да се стигне до дефицит на калций, желязо и йод“, предупреждава диетологът.

SLIM FAST е друга популярна в някои страни диета. Храните за нея се продават готови в търговската мрежа – главно специални напитки с различен вкус и леки ястия (супи, снаксове). Дневният порцион е максимум 1200 калории. Тези храни заместват изцяло досегашният начин на хранене. „Това е най-добрата диета с напитки. Съдържа витамини, протеини, минерали и баластни вещества. Минус е, че едно от храненията трябва да се замести с напитка за по-дълъг период от време, а това не се харесва на всеки“, подчертава експертът по хранене.

Веганската диета е строга – не позволява месо, риба, мляко, яйца, мед или други животински продукти. Вместо тях може да се хапва картофи, жито, макарони, ориз, плодове, зеленчуци, ядки или други преработени от тях храни, но без животински добавки. „Ако преди сте се хранили нездравословно, можете да загубите няколко килограма с тази диета за отслабване. Приложена за по-дълъг период от време обаче тя ще доведе до важни липси на хранителни вещества за организма. Ако спазвате веганския режим, трябва да познавате много добре хранителната стойност на продуктите, за да избегнете недохранването. А това е трудно понякога дори за диетолози“, предупреждава Свен Давид Мюлер.

Диетата на Аткинс изключва почти напълно въглехидратите, като набляга на растителните протеини и растителни мазнини. „Приложена за кратко време, диетата за отслабване има положителен ефект върху нивото на лошия холестерол и кръвното налягане. Проучвания са го доказали. Малко повечко въглехидрати биха покрили енергийните нужди на тялото. Но не трябва да се прилага дълго време, защото може да се появят сърдечносъдови проблеми или признаци за липси на важни вещества“, смята Мюлер.

Гликс диетата не поставя забрани, като набляга на храни с нисък гликемичев индекс, независимо от съдържанието им на въглехидрати и влиянието им върху кръвната захар. Такива храни са зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, растителни масла, ядки, варива, риба, пилешко, яйца и млечни продукти. „Не е достатъчно да се внимава само за гликемичния индекс, за да се отслабне ефективно. Ако си спестите мазнините и избирате повече пълноценни протеини – немазно сирене, извара, говеждо филе или риба, менюто ще бъде здравословно и оптимално за стройната фигура“, пояснява диетологът.

Реклама

Exit mobile version