вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНатрупването на течност в коремната кухина има различни причини

Натрупването на течност в коремната кухина има различни причини

Асцит е натрупване на течност в коремната (перитонеална) кухина. Асцитната течност може да има много източници, като например заболяване на черния дроб, рак, застойна сърдечна недостатъчност или бъбречна недостатъчност. Най-честата причина за асцит е напреднало чернодробно заболяване. Приблизително при 80% от случаите на пациенти с асцит причината е чернодробна цироза.

Причини за вода в корема

Въпреки че точният механизъм за асцита не е напълно изяснен, повечето теории сочат порталната хипертония (повишено налягане в кръвотока през черния дроб) като основен фактор за образуването му. Основният принцип е подобен на образуването на оток в други части на тялото поради дисбаланс на налягането между вътрешността на кръвообращението (високо налягане вътре в съдовете) и извън него. Разликата в наляганията предизвиква събирането на свободна течност. Като допълнителни причини може да се посочат и ниските серумни белтъци, особено албумин.

Други фактори, които могат да допринесат за асцит, са солната и водна задръжка. При образуването на отоци (включително асцит) обемът на циркулираща кръв в съдовете се възприема от организма като недостатъчен и отделяните хормони променят работата на бъбреците, които абсорбират повече сол и вода, за да се компенсира загубата на обем.

Хепатит, вируси и сърдечна недостатъчност също водят до задържане на течности

Като основни условия за чернодробно увреждане и цироза се посочват хроничните вирусни В и С хепатити, алкохолната злоупотреба и токсичните увреждания на черния дроб. Съответно това са и пациентите, при които най-често се открива асцит. Друга причина за асцит, свързана с променен градиент на налягания, е де-компенсирана сърдечна недостатъчност и бъбречната недостатъчност, които може да предизвикат генерализирана задръжка на течности в тялото.

В редки случаи повишено налягане в порталната система може да бъде причинено и от запушване на портален съд в резултат на портална хипертония без цироза. Примери за това може да бъде тумор, който притиска порталната вена, или образуване на кръвен съсирек в порталната вена, което възпрепятства нормалния кръвоток и увеличава налягането в съда (Budd-Chiari синдром). Асцит може да се образува и в резултат на злокачествен процес, наречен малигнен асцит. Този вид обикновено се проявява при карциномите на органи в коремната кухина.

Панкреатогенен асцит е друг вид, който може да се наблюдава при хора с остро настъпил или хроничен панкреатит. Най-честата причина за хроничен панкреатит е злоупотреба с алкохол, а на второ място усложнена жлъчнокаменна болест. Но течност в коремната кухина може да е резултат и от травма на панкреаса.

Независимо от причината за асцита той е симптом, който говори за напредване на патологичния процес и изисква бързо уточняване. Лечението обикновено е част от терапията на основното заболяване. Асцитът намалява или изчезва при овладяване на чернодробното заболяване и прием на лекарства. Диуретиците са и част от лечението на хроничната застойна сърдечна недостатъчност и някои бъбречни заболявания. При злокачествените заболявания терапията на асцита изисква оценката на допълнителни фактори и е индивидуална, а панкреатогенния асцит обикновено се резорбира с овладяването на панкреатита. Парацентезата пък е метод на източване на известно количество от асцитната течност и често се ползва освен за облекчаване на пациента и като диагностичен метод.

Д-р Камен Данов, гастроентеролог, Клиника по пропедевтика на вътрешните болести, УМБАЛ „Александровска“

Свързани теми: Болка в далака? Може да е инфекция

Какво представлява кучешката тения?

Ендоскопски методи при лечение на иктер (жълтеница) на черния дроб

СНИМКА: ТК

Свързани публикации

1 коментар

  1. Клиничната картина на кървене в коремната кухина определя от тежестта на загуба на кръв – интензивност, продължителност и обем.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -