Реклама
Начало Хранене Характерът се оказа най-важен за теглото ни

Характерът се оказа най-важен за теглото ни

0
диета за отслабване
Реклама

Кое влия най-много върху собственото ви телесно тегло? Ако мислите, че са гени, нива на кръвна захар и прочие, грешите. Най-голямо значение има характерът на човека. Той е решаващият фактор, който влияе върху отношението към храната.

Това е извод от проучване с участието на 1000 души, организирано от Висшето техническо училище в Цюрих. Доброволците попълнили анкета за навиците си на хранене и въпросник, чиято цел била да се направи оценка на основни личностни черти – откритост, съзнателност, екстровертност (хора с повишена нужда от социални контакти и външно одобрение), съглашателство и невротизъм, пише The Daily Mail.

Невротичните са по-склонни да преяждат

Оказва се, че екстровертите, невротичните и неорганизирани хора са по-склонни да преяждат. Умение за самоконтрол на масата показали хората, които са отворени за нови преживявания и съвестните. По принцип те консумират много по-рядко и в малки количества вредни и високо калорични храни.

Реклама

Според експертите безскрупулните хора ядат импулсивно и не могат да устоят на вкусната храна. Невротиците пък лесно се влияят от отрицателните емоции. Екстровертите ядат повече мазни храни и пият повече алкохол, тъй като предпочитат да се хранят с други хора. Тези, които са отворени за нови преживявания, консумират повече плодове, зеленчуци и салати. Друго, което ги отличава, е, че ядат по-малко месо.

За изследване си специалистите били вдъхновени от учени в Оксфордския и Кеймбриджския университет. Те разделили хората на три групи: „любители на пировете“ (продължават да ядат, тъй като никога не чувстват реално насищане поради неадекватна секреция на хормона на глада – глюкагон-подобен пептид-1), „хора, които са постоянно изпитват желание за храна“ (постоянно мислят за храна, често поради наличието на гени, благоприятстващи затлъстяването) и „роби на емоциите“ (опитват да се компенсират проблемите си с храна). Хората и от трите описани групи трябва да преосмислят отношението си към храната, за за избегнат здравословните проблеми.

Реклама

Exit mobile version