Реклама
Начало Хранене Д-р Гайдурков: За да сте здрави, не яжте „нечовешки храни“

Д-р Гайдурков: За да сте здрави, не яжте „нечовешки храни“

0
Реклама

За 2 седмици при обилно хапване на плодове, зеленчуци, варива и сурови ядки се свалят около 7-8 килограма, твърди диетологът Георги Славов от лечебен център „Вита Рама“. Които след това се поддържат лесно, ако не се прекалява със солта. Хората са дебели не толкова от калориите, а главно от солта, подчерта известният лекар, натуропат, радетел за живот без лекарства д-р Георги Гайдурков.

Без сол се спасяваме от хроничния оток и килограмите

„Махнете ли солта за известно време от храната си, веднага задържането на вода в организма отпада, а заедно с него и хроничният оток, от който се получават завишените килограми“. Според лекаря ако една седмица дебел човек похапва шоколад, без да консумира сол, той ще отслабне. „Шоколадът не пречи, нито на кръвното, нито на килограмите, когато не се прекалява с него – ако е в доза до 100 грама на ден. Докато една щипка сол, около 1 грам, веднага покачва с 1 кг теглото, вдига и кръвното. За съжаление солта е с висока концентрация във всички търговски продукти – от хляба, колбасите, консервите, сандвичите, дори и в сладоледа.“

За да сме здрави, д-р Гайдурков съветва да консумираме „човешки храни“ – сурови плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове. „Нечовешките храни“ са технологично преработените, които са масови в нашето ежедневие. Англосаксонските автори ги наричат junk foods, т.е. храни боклуци – консервите, синтетичните безалкохолни напитки, чипс, белите брашна и др.

Реклама

Лекарят съветва да вземем пример от нашите предци. Българинът 200 дни в годината, или 2/3 от времето, е бил на пости, хранел се е без животински продукти. „Не казвам да бъдем вегетарианци, но е добре 75% от храната ни да е в суров, растителен вид. Много е важно как се приготвя и комбинира.

Защо да комбинираме зърнени и бобови храни

Преди се е смятало, че пълноценни са единствено животинските белтъчини, защото съдържат осемте незаменими за човека аминокиселини. Много малко растителни продукти съдържат и осемте аминокиселини – соята, конопеното семе, киноа. Но ако вие смесите зърнена с бобена култура, сглобявате пъзела на дефицитните аминокиселини. Можете да смесите боб с царевица или леща с ориз, както овес и нахут и получавате пълноценен белтък“, посочи д-р Гайдурков.

Той припомни думите на бащата на медицината Хипократ: „Болестите имат 3 причини – храната, въздухът и различните агресии – психически и физически“. „Много лесно можем да имаме добро здраве, ако не му пречим. Здравето зависи предимно от храната, от това, което е в нашата чиния“, твърди д-р Гайдурков.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version