Реклама
Начало Хранене Червен кантарион за здрав стомах

Червен кантарион за здрав стомах

1
Реклама

Внезапните болки в стомаха обикновено отминават бързо. Ако киселините, подуването и разстройството започнат да се повтарят често обаче, трябва да се вземат мерки. Природосъобразни терапии с билки са много подходящи за този тип оплаквания, смята Андреа Флемер, диетолог и автор на книга със съвети срещу стомашни проблеми.

Храносмилателният тракт е сложна система от органи, която започва още от устната кухина. Неправилна диета, алергии или прием на медикаменти могат да са причина за някои смущения. В случая помагат билки, които стимулират перисталтиката и облекчават оплакванията. Лайката например подобрява храносмилането, помага и при гадене, дори ако то е предизвикано от пътуване. Билки и подправки с горчиви етерични масла като ангелика (Angelica archangelica), глухарче (Taraxacum sect. Ruderalia), тамян или анасон действат като балсам на стомаха, като повишават и апетита. Те спомагат за отделянето на достатъчно слюнка и стомашен сок, важни за усвояването на храната. Подпомага се работата на жлъчката и панкреаса.

Реклама

Можем да се справим с коликите и присвиването в тази област с билкови чайове от семенца на анасон или листа на маточина. За да имаме здрав стомах, Андреа Флемер препоръчва да пием достатъчно течности и да се движим повече.

От Асоциацията на аптекарските съюзи в Германия препоръчват за по-добро храносмилане чай от червен кантарион. Две чаени лъжички от билката се запарват в чаша гореща вода и се пият половин час преди хранене. Като подходящи за облекчаване на стомаха от асоциацията препоръчват още жълта тинтява, овчарска торбичка и глухарче.

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

Реклама

1 коментар

  1. Ако смятате, че списъкът с болестите, които лекува червен кантарион се е изчерпал, вие определено сте в голяма грешка.

Коментарите са затворени

Exit mobile version