Реклама
Начало Хранене Бобът е суперпродукт – помага срещу ревматизъм и диабет

Бобът е суперпродукт – помага срещу ревматизъм и диабет

0
боб грах леща варива
Реклама

Обикновеният боб се оказа суперпродукт. Подобрява здравето, укрепва имунната система и удължава живота. Фасулът досатвя на организма витамини, протеини и други важни микроелементи, които лесно се усвояват. Учените съветват да се яде боб всеки ден, пише руският сайт Meddaily.

Ето и ползите за здравето, ако слагаме по-често боб на масата. Така можете да намалите тежестта на симптомите при ревматизъм, някои чревни заболявания и дори при диабет.

Вижте още:

Реклама

Как да се справим с високата кръвна захар, за да не стане диабет

Диета от САЩ сваля тегло с хляб и боб

Освен това фасулът е чудесен продукт за диета. Готвеният боб може да намали теглото бързо. Ако искате да постигнете такъв ефект, трябва да приемате дневно 130 грама боб, грах, леща или нахут. Може да не променяте другите си навици на хранене. Само с това нововъведение ще накарате килограмите да се топят.

С боб се отслабва дори ако иначе ядете като преди

Изводите на експертите са въз основа на 21 клинични проучвания, в които били включени 940 мъже и жени. Оказало се, че когато към обичайното меню се включи допълнителна порция варива, хората отслабвали средно по 0,34 кг за шест седмици. Отслабването само по себе си не е много, но резултатът все пак е впечатляващ. Хората не променяли начина си на живот и хранителния си режим.

В предишни проучвания вече било установено, че когато човек яде боб, усещането за ситост се увеличава с 31%. Ползите от фасула не свършват тук. Той е полезен за сърцето – намалява нивото на лошия холестерол (LDL – липопротеин с ниска плътност).

Варивата имат нисък гликемичен индекс. Означава, че се усвояват по-бавно и не водят до рязко увеличаване на кръвната захар, а оттам и повишена нужда от инсулин. Навикът да се ядат храни, които причиняват резки колебания на кръвната захар (бял ориз, хляб и тестени продукти от бяло брашно, захарни изделия), се свързва с повишен риск от диабет и наддаване на тегло.

Фасулът пази от бъбречно увреждане при диабет

Бобът се препоръчва и като част от диета при диабет с ранен стадий на бъбречно заболяване. Захарната болест засяга бъбреците почти на всеки трети диабетик.

Ето какво препоръчват учени от Медицинския университет във Виена въз основа на актуални проучвания. Целта била да се спре по-нататъшното увреждане на бъбреците при диабет. Проверената диета включва освен редовната консумация на фасул и други варива още риба и бяло месо. На масата се слагат още много плодове и зеленчуци според сезона, ядки. От мазнините се препоръчват най-вече зехтин и рапично масло.

В резултат диабетиците, които имали най-подходящото за техния случай медикаментозно лечение и в добавка се придържали към описаната диета, намалили с 26% риска от бъбречна недостатъчност. Рискът от преждевременна смъртност паднал дори с 39%. Диетата се използва в Alternate Healthy Eating Index на Харвардската школа по обществено здраве.

Реклама

Exit mobile version