Загуба на слуха може да е симптом при COVID-19

PRINT
д-р Тодор Попов УНГ

Загубата на слуха е един от симптомите при COVID-19, казва д-р Тодор Попов, УНГ специалисти от УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Причината е засягане на слуховия нерв. Такива случаи се срещат всеки ден в практиката, пояснява д-р Попов. Тези пациенти са или с доказан COVID-19 или пък имат всички признаци на тази инфекция. Пробелмите със слуха може да настъпят и без да има болка в ухото.

Това не е изненада – коронавирусът може на практика да засегне всеки орган поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове, допълва специалистът в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. Д-р Попов е доцент към катедра по УНГ болести и хирургия на глава и шия на МУ – София, както и част от екипа на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ.

Засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаление на слуха, a нерядко пациентите съобщават за шум в ушите. „Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно“, предупреждава доц. Попов.

Той обяснява, че коронавирусната инфекция може да засегне слуха при пациенти на различна възраст. Проблемите се наблюдават дори при деца. По отношение на хората, които имат предхождащо, старо намаление на слуха добавянето на допълнително усложнение, вследствие на коронавирусната инфекция, би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация, посочва още специалистът.

Ваксините срещу COVID-19 категорично са достижение на човешката цивилизация, подчертава доц. Попов. „Има два варианта – да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните“, посочва той. „За съжаление, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, а причината е страх. Не бива да ни е страх. Не бива да бъдем парализирани от „оградите“ на нашето собствено съзнание“, категоричен е доц. Попов.

Източник: Министерството на здравеопазването

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]
Загуба на слуха може да е симптом при COVID-19 беше последно модифицирана от: юли 25th, 2022 Iliana Angelova
loading...