Уникална операция спаси живота на мъж със спукана аневризма

PRINT
д-р Стефанов съдов хирург Сити клиник

Спукана аневризма на коремната аорта едва не отне живота на 57-годишен мъж. Лекарите от Сити Клиник в София се бориха 7 часа, за да го спасят. Сложната операция се извършва за първи път у нас, съобщават от лечебното заведение. Пациентът е бил в крайно критично състояние.

Операцията е направена от екипите на д-р Стефан Стефанов, началник на отделението по Съдова хирургия и д-р Асен Келчев, завеждащ Кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

Торакоабдоминалните аневризми на аортата, усложнени с руптура, са най-тежкото сърдечно-съдово заболяване, чието оперативно лечение е изключително трудно и се извършва само в единични аортни центрове по света. Прогнозата за нелекувани пациенти е ужасяваща – 100% смъртност в рамките на няколко часа.

Аневризма – видове, симптоми и лечение

След внезапно настъпили оплаквания от спуканата аневризма пациентът е прегледан в друга столична болница, без да му бъде поставена правилна диагноза. Едва след постъпването му в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, е извършено изследване със скенер, уточняващ изключително критичното състояние. Веднага се свиква разширен консилиум от кардиолози, съдови и кардиохирурзи, мултидисциплинарният екипът решава да пристъпи към спешно оперативно лечение като най-подходяща стратегия. Ендоваскуларно лечение в този случай е невъзможно поради анатомичните особености на аневризмата и риска от запушване на висцерални (коремни) артерии.

Аневризмата е като балонче по дължината на кръвоносния съд

д-р Стефан Стефанов съдов хирург„Този тип хирургия е с изключителна сложност, защото се извършва едновременно в коремната и гръдна кухина, като се използва апаратура за екстракорпорално кръвообръщение. Освен замяната на разкъсаната част на аортата с протеза, едновременно трябва да се възстановят всички артериални клонове на аортата в двете кухини, кръвоснабдяващи гръбначния мозък, всички коремни органи, както и долните крайници.

Макар и за първи път да оперираме торакоабдоминална аневризма с руптура в гръдната кухина, екипите от съдови и кардиохирурзи следваха успешно всяка стъпка от предварително уточнения тактически план на фона на поддържаното стабилно състояние от анестезиологичния екип и екипа перфузионисти. Подобен успех е постижим единствено при обединените усилия на поливалентен екип от ерудирани специалисти – хирурзи, анестезиолози, кардиолози и специалисти по образна диагностика.“, обясни съдовият хирург д-р Стефанов,

Трудният следоперативен период е преодолян благодарение на всеотдайната грижа на реанимационните екипи. След кратък престой в болничното заведение, пациентът е изписан и се възстановява вкъщи.

Източник: Пресслужба на Аджибадем Сити Клиник

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Уникална операция спаси живота на мъж със спукана аневризма беше последно модифицирана от: февруари 27th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *