Уникална операция спаси живота на мъж със спукана аневризма

PRINT
д-р Стефанов съдов хирург Сити клиник

Спукана аневризма на коремната аорта едва не отне живота на 57-годишен мъж. Лекарите от Сити Клиник в София се бориха 7 часа, за да го спасят. Сложната операция се извършва за първи път у нас, съобщават от лечебното заведение. Пациентът е бил в крайно критично състояние.

Операцията е направена от екипите на д-р Стефан Стефанов, началник на отделението по Съдова хирургия и д-р Асен Келчев, завеждащ Кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

Торакоабдоминалните аневризми на аортата, усложнени с руптура, са най-тежкото сърдечно-съдово заболяване, чието оперативно лечение е изключително трудно и се извършва само в единични аортни центрове по света. Прогнозата за нелекувани пациенти е ужасяваща – 100% смъртност в рамките на няколко часа.

Аневризма – видове, симптоми и лечение

След внезапно настъпили оплаквания от спуканата аневризма пациентът е прегледан в друга столична болница, без да му бъде поставена правилна диагноза. Едва след постъпването му в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, е извършено изследване със скенер, уточняващ изключително критичното състояние. Веднага се свиква разширен консилиум от кардиолози, съдови и кардиохирурзи, мултидисциплинарният екипът решава да пристъпи към спешно оперативно лечение като най-подходяща стратегия. Ендоваскуларно лечение в този случай е невъзможно поради анатомичните особености на аневризмата и риска от запушване на висцерални (коремни) артерии.

Аневризмата е като балонче по дължината на кръвоносния съд

д-р Стефан Стефанов съдов хирург„Този тип хирургия е с изключителна сложност, защото се извършва едновременно в коремната и гръдна кухина, като се използва апаратура за екстракорпорално кръвообръщение. Освен замяната на разкъсаната част на аортата с протеза, едновременно трябва да се възстановят всички артериални клонове на аортата в двете кухини, кръвоснабдяващи гръбначния мозък, всички коремни органи, както и долните крайници.

Макар и за първи път да оперираме торакоабдоминална аневризма с руптура в гръдната кухина, екипите от съдови и кардиохирурзи следваха успешно всяка стъпка от предварително уточнения тактически план на фона на поддържаното стабилно състояние от анестезиологичния екип и екипа перфузионисти. Подобен успех е постижим единствено при обединените усилия на поливалентен екип от ерудирани специалисти – хирурзи, анестезиолози, кардиолози и специалисти по образна диагностика.“, обясни съдовият хирург д-р Стефанов,

Трудният следоперативен период е преодолян благодарение на всеотдайната грижа на реанимационните екипи. След кратък престой в болничното заведение, пациентът е изписан и се възстановява вкъщи.

Източник: Пресслужба на Аджибадем Сити Клиник

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Уникална операция спаси живота на мъж със спукана аневризма беше последно модифицирана от: февруари 27th, 2019 Iliana Angelova
loading...