Обедното главоболие може да е симптом на синузит

PRINT
д-р Антоанета Гужгулова

Синузитът може да е свързан с възпаление, породено от алергия или инфекция. Независимо каква е причината, възпалението трябва да се лекува, иначе се засягат и синусите. Типичен симптом на синузита е главоболието, по-изразено около обяд или в ранния следобед.

При хрема и запушен нос не плувайте под вода

Човек се чувства по-замаян, трудно се концентрира. Това обясни д-р Антоанета Гужгулова, оториноларинголог от София с 26 г. опит. От 15 г. има диплома от Лондонския колеж по хомеопатия. Още когато секретът на хремата не е станал още гноен, едно от хомеопатичните лекарства, които д-р Гужгулова препоръчва, е комплексният препарат Цинабсин. Неговият прием трябва да продължи 40 дни. Ефектът е в две посоки – добре дренира синусите, без да изсушава лигавицата на носа. Така е лекувала дори тежки синузити.

Каквато и да е причината за хремата, не оставяйте носа запушен, така има по-голяма риск от бактериална инфекция. А ако имате упорита хрема, независимо дали е синузит или друго, в никакъв случай не плувайте под вода, защото има голяма вероятност да се засмуче вода по Евстахиевата тръба и да се разнесе инфекцията.

Налягането при гмуркане създава условия секрет и вода от басейна да отидат към ушите и да се получи инфекция. Особено уязвими са децата, защото тяхната Евстахиева тръба е по-широка и по-малко извита.

Коксаки вируси правят херпангина и афтозен стоматит

Напоследък много от малките й пациенти до 5 г. са били  афтозни стоматити и херпанигини, причинени от коксаки вируси. Имунитетът им е понижен донякъде и заради ускорения растеж в тази възраст. За зъбите и костите е нужен много калций и неговите запаси в организма намаляват.

Типично за малките деца заразата протича драматично с  температура над 39 градуса и силна отпадналост. Заради афтите децата трудно преглъщали дори вода. А дехидратацията е причина температурата да не пада.

Спешна помощ в такава ситуация оказват Шуслеровите соли №3 (железен фосфат) и №5 (калиев фосфат) на Немския хомеопатичен съюз. Редуват се 4-5 пъти на ден по 1 таблетка. Задължително се добавя и имуностимулант.

Инфекциозната мононуклеоза е друга неприятна диагноза

Д-р Гужгулова се сблъсква напоследък с няколко такива случая. Често болните са деца до 7 г. или тийнейджъри. Вирусното заболяване, известно и като жлезна треска, се причинява от вируса на Епщайн-Бар. Симптомите са подути лимфни възли, а след срива на имунитета от вируса се стига до бактериални гнойни ангини.

Коварното е, че понякога мононуклеозата протича по-скрито при тийнейджърите и се открива трудно. В кабинета на лекарката например дошъл младеж, на когото първо била поставена диагноза “внезапна тревожност”. Основните му оплаквания били силна отпадналост и трудна концентрация, които му пречели да си върши всекидневните задачи.

Психиатърът назначил транквиланти, но така само потиснали симптомите. След като силно заразната мононуклеоза беше открита при приятелката му, пуснахме изследвания и за него”, обяснява д-р Гужгулова. Така се изяснила точната диагноза.

Вижте още: Съветите на имунолога: Какво да правим с вирусите, които остават завинаги в организма?

Любопитното в случая е, че двамата се заразили при пушене от едно и също наргиле. Младежите да внимават повече за хигиената, когато ходят по купони, съветва д-р Гужгулова. Там често пушат обща цигара, пият от една чаша или директно от шишето с другите, но рискъкт от предаване на вируси, някои от които са опасни, е доста голям.

Инфекциозната мононуклеоза срива имунитета и после 1-2 г. човек е уязвим за банални инфекции. Засяга се и черният дроб. Болният отделя вируса много дълго време и така болестта се предава не само по въздушно-капков път, но и чрез замърсени предмети. Лечението е с имуностимуланти, но трябва и проследяване от хематолог, защото има риск да се развият по-сериозни кръвни заболявания.

От хомеопатичните препарати при мононуклеоза много добро влияние оказват Календула D6 и Фосфор D10 – вземат се 7-10 дни. Д-р Гужгулова препоръчва и Шуслерова сол №2 (калциев фосфат), тъй като тя има добро влияние на кръвотворните органи. При малките деца се дава в пролетно-летния период, за да се натрупва калций и по-лесно да растат зъбките.

Как да разберем дали хремата е от алергия или вирус?

упорита хрема алергияПри упорита хрема най-добре е първо да се иде на УНГ специалист, дори да подозираме, че причината може да е алергия. Ако оплакванията се повтарят всяка пролет с кихавични пристъпи, силни сърбежи в носа и очите, има отоци по лицето, почти сигурно е сенна хрема, смята лекарката.

Има и целогодишни алергии, при които носът е запушен. Алергените обикновено са у дома – акари, влага или мухъл. Изходът е да се премахне алергенът. При нелекувана алергия има риск от полипи на носа. Често срещан проблем е пристрастяването към обикновените капки за нос, които свиват кръвоносните съдове на носната лигавица.

Те обаче още повече стимулират процеса на разрастване на лигавицата, а и с времето има риск от медикаментозен ринит. Хомеопатичният спрей за нос Инфлуназал е много подходящ за хронични хреми, дори да са с неясен произход. Направен е от луфа, която, освен че отпушва носа, е и добро средство срещу разрастване на лигавицата.

Самата алергия много добре се повлиява от хомеопатичното лекарство Ринитал, коeто може да се дава 10 дни преди очакванaта й поява. Препаратът се приема 1-2 месеца, като облекчава симптомите, възстановява баланса на имунната система и постепенно намалява честотата на алергичните прояви.

хомеопатия глобули„Ако имате склонност към алергии, може профилактично да вземате Ринитал и Шуслерова сол №2. При по-развит алергичен ринит – да се комбинира с Шуслерови соли №4 (калиев хлорид) и №8 (натриев хлорид), които много по-добре регулират отока и подсушават лигавицата”, уточнява д-р Гужгулова.

„При нужда УНГ специалистът ще ви прати на алерголог, за да се установи причинителят чрез тестове или да проведе лечение – терапия за десенсибилизация”. Тестовете за алергия е най-добре да се провеждат през зимата, когато няма контакт с алергена. УНГ лекарят може да даде по-правилни насоки в началото, особено ако не е ясно каква е хремата.

При вирусното засягане на носа има температура или главоболие. След 2-3 дни секретът започва да става жълтеникав, когато се насложи и бактериална инфекция, а при алергичния ринит той е белезникав или бял и жилав. Не стига до жълто-зелен цвят. Кихането е симптом и на двата ринита.

Ина Димитрова

[Общо: 15    Средно: 3/5]
Обедното главоболие може да е симптом на синузит беше последно модифицирана от: юни 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *