Лекарствата за спинална мускулна атрофия ще са достъпни вече и у нас

PRINT
аутизъм депресия при деца

Спиналната мускулна атрофия (СМА) вече е в списъка на редките заболявания. Министър Кирил Ананиев е подписал заповед от 10.01.2019 г., а до Националната здравноосигурителна каса е изпратено писмо. Така НЗОК ще може да реимбурсира лечението на заболяването. За да стане това факт, предстои медикаментът Nusinersen да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.

Български лекари се обучават в Испания как да поставят лекарството

Министър Ананиев днес запозна родители на деца със спинална мускулна атрофия с последните действия, които министерството е предприело по отношение лечението на това заболяване. В момента водещи български лекари са на обучение в Испания как да провеждат лечението на СМА с Nusinersen. Очакванията са до края на месец февруари и в България да стане възможно практическото прилагане на лекарствения продукт.

9-годишният Стефан заминава за лечение в Румъния

9-годишният Стефан Радойчев, който е със спинална мускулна атрофия, заминава на 22 януари за Румъния. Това съобщи министър Ананиев, като поясни, че Център „Фонд за лечение на деца“ днес е превел необходимите средства на болницата в Букурещ. Те ще покрият първите 4 инжекции „Спинраза“ на детето.

Министър Ананиев и родителите на деца с мускулна атрофия се уточниха за последващи срещи, за да следят изпълнението на процедурите по реимбурсирането на лекарствения продукт и прилагането на медикамента в България.

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Лекарствата за спинална мускулна атрофия ще са достъпни вече и у нас беше последно модифицирана от: януари 16th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *