Лекарствата за спинална мускулна атрофия ще са достъпни вече и у нас

PRINT
аутизъм депресия при деца

Спиналната мускулна атрофия (СМА) вече е в списъка на редките заболявания. Министър Кирил Ананиев е подписал заповед от 10.01.2019 г., а до Националната здравноосигурителна каса е изпратено писмо. Така НЗОК ще може да реимбурсира лечението на заболяването. За да стане това факт, предстои медикаментът Nusinersen да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.

Български лекари се обучават в Испания как да поставят лекарството

Министър Ананиев днес запозна родители на деца със спинална мускулна атрофия с последните действия, които министерството е предприело по отношение лечението на това заболяване. В момента водещи български лекари са на обучение в Испания как да провеждат лечението на СМА с Nusinersen. Очакванията са до края на месец февруари и в България да стане възможно практическото прилагане на лекарствения продукт.

9-годишният Стефан заминава за лечение в Румъния

9-годишният Стефан Радойчев, който е със спинална мускулна атрофия, заминава на 22 януари за Румъния. Това съобщи министър Ананиев, като поясни, че Център „Фонд за лечение на деца“ днес е превел необходимите средства на болницата в Букурещ. Те ще покрият първите 4 инжекции „Спинраза“ на детето.

Министър Ананиев и родителите на деца с мускулна атрофия се уточниха за последващи срещи, за да следят изпълнението на процедурите по реимбурсирането на лекарствения продукт и прилагането на медикамента в България.

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Лекарствата за спинална мускулна атрофия ще са достъпни вече и у нас беше последно модифицирана от: януари 16th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *