Нов ехограф в полза на пациенти с ревматологични заболявания заработи в Бургас

PRINT
д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова (отляво надясно)

Пациентите с ревматологични заболявания в Бургас и областта вече ще могат да се преглеждат на чисто нов ехограф, който е от висок клас. Това съобщават от МЦ „Св. Николай Чудотворец“ – медицинският център на УМБАЛ Бургас. Новата техника вече е монтирана в в специализирания ревматологичен кабинет.

Изследването се нарича артросонография (ставна ехография).  С негова помощ може да се прави ранна диагностика, която да установи заболяване още преди да се е стигнало до сериозни симптоми и обездвижване. Артросонографията е включено във всички съвременни ръководства за диагностика и лечение на ревматологични заболявания. Като метод за изследване е изключително надеждна. Това заявиха завеждащите кабинета д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова.

Ставната ехография е подходяща за хора, които се оплакват от болки в ставите. Други обезпокоителни симптоми са намалена подвижност или появата на отоци. Направление се получава от специалист-ревматолог, обучен да я извършва. За целта пациентът първо минава на обстоен преглед и оценка на състоянието.

При някои заболявания резултатът от ставната ехография е съизмерим с това от ЯМР (ядрено-магнитен резонанс). ЯМР обаче е скъпо и все още труднодостъпно за България изследване.

Новият апарат има и друго приложение, не само за диагностика. Ехографът може да се прилата и като контрол на инвазивни манипулации. Такива например са вътреставни и бурсални инжекции, премахване на кистиВътреставните инжекции в амбулаторни условия спасяват пациента от ненужни хоспитализации и прием на множество и различни лекарства, връщат движението на ставите и работоспособността му.

„Ставната ехография е съвременна, достъпна и надеждна методика. Клиничната значимост е свързана с липса на радиация и ниската цена. Дава възможност на оценка на ставните структури в няколко равнини, повтаряемост, висока резолюция, динамично изследване и контрол на инвазивните манипулации“, разказват д-р Недкова и д-р Христова.

Ревматологичният кабинет в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ работи с направление от НЗОК. Касата обаче не покрива стойността на ставната ехография. Пациентите могат да получат повече информация за ревматологичния кабинет на тел.056 81 64 54 и 0879545082.

[Общо: 7    Средно: 3.6/5]
Нов ехограф в полза на пациенти с ревматологични заболявания заработи в Бургас беше последно модифицирана от: януари 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *