Дъждът и влагата увеличават риска от поленова алергия

PRINT
поленова алергия

За някои деца пролетта идва с пристъпи на алергия. Очаквано и тази година имаме повече деца, които търсят помощ при нас, потвърждава д-р Димитринка Митева, педиатър пулмолог от Клиниката по педиатрия в Александровска болница, София. Причините са две. От една страна, това е поленовият сезон. Дърветата и тревите цъфтят и подлагат дихателната система на детето и на други изпитания. От друга страна, дъждовете и влагата също са предразполагащ фактор за възникване или обостряне на алергично заболяване. Да не забравяме и факта, че още не е приключил и сезонът на инфекциите. Наричаме го „опашка“, т.е. последните седмици, в които зимните инфекции още не са си отишли, и могат да атакуват дихателната система.

Децата в града боледуват по-често от алергии

в сравнение с тези, които живеят в селските райони. Това е констатация на медици от други страни. За България обаче няма статистически данни, които да доказват или опровергават подобно твърдение.

Известно е обаче, че полените в градската среда имат специфична структура и характеристики, които ги правят особено опасни. По тях полепват частици от изгорели газове, прах и др. Алергени, разбира се, има навсякъде в природата, така че децата на село също не са пощадени. „Имала малки пациенти и от Сандански – града, който има славата на селище с кристално чист въздух, където се лекуват деца с бронхиална астма от цялата страна. Така че не трябва да се правят подобни обобщения. В същото време искам да припомня, че при голяма част от алергичните заболявания е налице и наследствена предразположеност – атопия. Отбелязвам това, за да стане ясно, че точна диагноза може да се постави единствено след преглед от специалист, в рамките на който той се запознава със семейната история и взема под внимание всички фамилни и битови фактори, които могат да бъдат причина за заболяването на детето“, коментира д-р Митева.

Има ли връзка между чести инфекции на нос и гърло и астма

В медицината има понятие „единен дихателен път“, пояснява лекарката. Той включва носа, трахеята, белия дроб с бронхите и алвеолите. Естествено, когато има заболяване на горните дихателни пътища, то се отразява на функционирането на цялата дихателна система, с други думи, оказва влияние и върху долните дихателни пътища. По принцип, когато детето е диагностицирано с алергичен риносинуит, трябва да се има повишено внимание и по отношение на белия дроб. В практиката много често се среща съчетано протичане на алергичен риносинуит и бронхиална астма. Ето защо консултацията с педиатър винаги е за препоръчване.

Д-р Митева дава и препоръки за режим при деца с алергични заболявания на дихателната система. В дома трябва да се спазва добра хигиена. Облеклото е добре да бъде от естествени тъкани – тази препоръка е валидна за всички деца. Конкретно за тези с дихателни алергии е важно в поленовия сезон да избягват дългите разходки на открито в затревени и залесени места заради поленовия цъфтеж.

Съвременните инхалатори доставят лекарството в белия дроб

При диагностицирана алергия да провеждат подготовката с антихистаминови препарати правилно и според лекарските назначения. Важна част от терапията са съвременните инхалаторни устройства. „Съвременните небулайзери намират голямо приложение, те вече са неотменим компонент при лечението не само на бронхиалната астма, но и на заболяванията на дихателните пътища въобще. Предимството им е, че разпрашават лекарството до много фини частици, които попадат на точното място в белия дроб. Веднага обаче искам да подчертая, че инхалации с помощта на небулайзер могат да се прилагат и при други заболявания и дори само с цел овлажняване на носната лигавица, когато се използва обикновен физиологичен разтвор. В нашата практика например отскоро използваме един нов апарат – портативен меш-небулайзер с много добри технологични параметри. Той е миниатюрен, може да се носи в обикновена дамска чанта. Удобен е, лесно се почиства и нещо много важно – работи безшумно. Този факт е важен, защото децата се плашат от шума“, разказва детският белодробен специалист.

Особено ако се налага инхалацията да се направи нощем, това е голямо предимство. Когато детето спи, то е особено чувствително към шум, стресира се и реагира с плач, а това не трябва да се допуска. Новите технологии навлизат все по-бързо и хората трябва да ги познават и прилагат спокойно и без опасения след консултация с лекар, допълва тя. Д-р Митева препоръчва да се намери начин и форма родителите и медицинските сестри в училищата и детските градини да бъдат обучени да работят с тези апарати.

Невена Попова

[Общо: 9    Средно: 2.4/5]
Дъждът и влагата увеличават риска от поленова алергия беше последно модифицирана от: юли 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *