четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога се налага операция на уголемена простата

Кога се налага операция на уголемена простата

Всеки мъж над 50 г. трябва редовно да следи състоянието на простатната си жлеза, заяви проф. Петър Панчев, председател на Българското дружество по урология и един от водещите специалисти у нас. Тя не участва в половия живот на мъжа, но е важна за репродуктивните му способности. Много често с напредването на възрастта се появяват неприятни симптоми, но мъжете търпят, защото смятат, че иначе не може да бъде.

проф. Петър ПанчевТе са признак най-често за хиперплазия – доброкачествено уголемяване на мъжката полова жлеза. Симптомите могат да издават друго урологично заболяване или дори рак на простатата, затова посещението при лекар не бива да се отлага. Точно това обаче масово правят българските мъже. Над две трети от болните са правили опит за самолечение

Доброкачественото уголемяване на простатата е доста често срещано оплакване, изтъкна още проф. Панчев. Жлезата постепенно започва да притиска пикочния канал и оттам идват неудобствата при уриниране. Според установената медицинска практика от това страдат около 80% от мъжете над 60 г. Това означава, че засегнатите у нас са около 600 000 души. Едва 15% от тях се лекуват.

Дори да се наложи операция във връзка с доброкачественото уголемяване, няма опасност от импотеност след това, увери проф. Петър Панчев. Възможно е обаче след това мъжът да не може да има повече деца. При хиперплазията сперматозоидите се изливат първо в пикочния мехур и оттам се изхвърлят с урината.

Прегледите, както и лечението, са финансирани от здравната каса, а личните лекари винаги са готови да помогнат на пациентите си, припомня д-р Любомир Киров, председател на сдружението на джипитата. Затова организацията заедно с урологичното дружество се включват активно в стартиралата преди дни информационна кампания „Отиди на преглед“. Целта е да се насърчат мъжете над 50 г. да обърнат необходимото внимание на симптомите и отидат на уролог или при личния си лекар за консултация.

увеличена простата симптоми лечениеВ рамките на кампанията ще има информационни срещи със специалисти по градовете, на които хората ще могат да задават въпроси. На безплатната информационна линия 080018187 всеки може да получи подробности за срещите по градове.

„По принцип уголемяването на простатата не е обратимо, но развитието може да бъде спряно с подходящото лечение. Науката все още не е изяснила някои въпроси, свързани с тази жлеза. Тя е доста сложен орган. Претърпява скокообразно развитие. До пуберитета расте, после има период на застой. След това отново расте, но досега никога не е претърпявала обратно развитие“, коментира проф. Панчев. Целта на лекарите е да спрат това развитие, особено когато то е свързано с неприятни симптоми и болка.

Много мъже отлагат прегледа при специалист заради страха от операция. Уголемената жлеза сама по себе си не е решаващ фактор за операция, успокоява проф. Панчев. Нарастването на простатата освен това не представлява риск за възникването на рак. Злокачественият и доброкачественият процес са две различни неща, макар че има и изключения.  Когато се изследва материал от отстранена доброкачествена хиперплазия, в 2% се открива злокачествено заболяване. То обаче може да не се прояви до края на живота, добави проф. Панчев.

простатит уголемена простатаХиперплазията означава, че има растеж на нови клетки и е едно от най-често срещаните състояния при мъже, което може да доведе до оплаквания в долните пикочни пътища. Причината най-често е възрастта. Не е ясно кои други фактори влияят. Доброкачествената простатна хиперплазия е 4-тото по честота заболяване при мъжи над 60 г. след исхемичната болест на сърцето, повишеният холестерол, хипертонията и захарният диабет.

По-неприятните оплакванията са свързани с престоя на урината в пикочния мехур и проблеми при самото уриниране, поясни проф. Панчев. Разрастването на простатата води до притискане на уретрата, запушване на пикочния мехур. Болните разказват, че струята на урината е като бухалка – може да строши тоалетната чиния, а накрая излиза на капки. Други признаци са забавена или прекъсната струя, разделяне или разпръскване на струята, многократни позиви за уриниране. Мощното и често уриниране е признак на възпалителни процеси. Това влошава качеството на живот на мъжа.

След уринирането пък болният има усещането, че не е изпразнил напълно мехура. Тежките усложнения са свързани със задържането на урината – това води до инфекция на пикочния мехур и пикочните пътища, до камъни в бъбреците и дори бъбречна недостатъчност. Доброкачествената простатна хиперплазия е прогресиращо заболяване, изтъкна урологът. Симптомите се влошават ако мъжът не се лекува. Най-страшното усложнение е остро задържане на урината – уросепсис, което налага спешна хирургическа интервенция, каза проф. Панчев.

Най-добре е при каквито и да е симптоми като описаните първо да се потърси съвет при джипито. То ще назначи изследвания по негова преценка, а след това ще насочи пациента към специалист – най-често уролог.

Доброкачествената простатна хиперплазия се установява най-често при възраст над 60 г. Никоя възраст обаче не е пощадена, пояснява проф. Панчев. Симптомите засягат около 30 млн. души в Европа. От практиката си урологът знае това, което е установило проучването – 70% от болните са опитвали да се лекуват сами. Най-предпочитани са хранителните добавки и билките.

Те може и да облекчат симптомите краткосрочно, но дългосрочно само задълбочават болестта, коментира той. 43% от самолекуващите се пък направо си купуват лекарства от аптеката. В по-леките и средно тежките случаи се прави активно наблюдение – предписват се медикаменти и се следи развоя на болестта, каза проф. Панчев.

Само при сериозни усложнения се пристъпва към операция. Има ясно очертани критерии кога се налага тя, обяснява специалистът. Показанията са най-вече, когато има задържане на урината. Първо се поставя катетър, но ако след изваждането му пациентът не може да уринира, трябва да се оперира. Другите показания са камък в пикочния мехур, кървене или инфекция, причинени от доброкачествената хиперплазия, дивертикули (херниални образувания на пикочния мехур), хронична бъбречна недостатъчност. Видовете хиругия – методите – отворено оперативно лечение, трансуретралната резекция и трансуретрлалната инцизия. Лазерите, нагряването и прилагане на високоинтензивен фокусиран ултразвук са алтернативни методи, а не радикални подходи за лечение, категоричен е проф. Панчев. Те не са вредни, но на пациента трябва да се обясни, че такава процедура няма да го излекува окончателно. При използване на лазер остава простатна тъкан, а остатъкът води до склероза на мехурната шийка и поява на симптоматиката отново. Не е точно рецидив, но пациентът го възприемал като завръщане на заболяването.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -