четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПроблемът на дебелите - не могат да разграничават вкусове

Проблемът на дебелите – не могат да разграничават вкусове

На дебелите им е трудно да различават вкусовете. Те не улавят разликата между наситените и неутралните вкусове. До този извод стигнали специалисти от Университета на Колорадо при изследване на 106 жени на средна възраст, предаде NDTV. Доброволките опитали подсладена и неподсладена вода, като през това време учените сканирали мозъка им.

Експериментът показал, че както жените с анорексия, така и тези със затлъстяване изпитвали трудности да различат вкуса на водата. Това било свързано с промени в области на мозъка, свързани със способността да се класифицират вкусовите стимули. По думите на учените подобни промени могат да се случват на различни нива.

Действа ли диетата за отслабване с много мазнини?

Например при затлъстяване и хранителни разстройства се променят нивата на лептина и други хормони. Това на свой ред може да повлияе върху начина, по който мозъкът реагира на храната. Възможно е влошените способности за класифициране на вкусовете да са обусловени от структурни промени в негови области. Или пък са нарушени процесите на обработка на вкусовите сигнали при предаването им по различните пътища.

Интересното е, че проблемът може да се овладее. Това ставало при достигане на нормално тегло. Тогава способностите за разграничаване на вкусовете се възстановявали.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -