четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОтлепване на ретината - симптоми и лечение

Отлепване на ретината – симптоми и лечение

Окото представлява кухинен орган със сложни анатомично-функционални взаимоотношвния. То се състои от различни тъкани, които оформят три обвивки. В предните участъци се намира лещата. а цялото съдържание на очната ябълка е изпълнено с т.нар. стъкловидно тяло – прозрачен гел с активна биологична функция. То е плътно долепено до ретината, като в някои участъци – периферия, макула, зрителен нерв и около кръвоносните съдове, има по-изразена връзка. С напредване на възрастта се променя структурата на стъкловидното тяло – настъпва дегенерация с уплътнение на съставките му, в него се развиват кухини, изпълнени с течност, при което то може да се отдели от ретината. Типичната възраст, при която настъпва това отлепване, е 60-65 години, по-рано – при хората с късогледство, както и след операция за перде, лазерно лечение, вътреочни инжекции или при вътреочно възпаление.

При повечето хора отлепването протича без оплаквания. По-рядко в процеса на отлепване на стъкловидното тяло настъпва внезапната поява на светкавици, придружени с подвижни мътнини пред окото. Те се наблюдават повече на тъмно – по същия начин, както при гръмотевична буря. Появата на светкавици е тревожен признак, тъй като при тези симптоми в редки случаи може да настъпи и отлепване на ретината (аблация), което сериозно застрашава зрението. Необходимо е да бъдете прегледани по спешност от офталмолог за търсене на патологични изменения в ретината със специален уред (Goldman – триогледапно стъкло). Рисковите участъци са споменатите зони на по-тесен контакт между стъкловидното тяло и ретината – ретинната периферия и зоната на периваскуларни адхеренции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво се прави при кръвоизлив в окото? 
Възпалението на роговицата се причинява от бактерии и вируси 
Анализ на ретината издава диабетната невропатия 

Нарушения в ретината вследствие на възрастово отлепване на стъкловидното тяло може да се диагностицират при около 5% от хората, но отлепване на ретината се развива значително по-рядко -1 на 10-15 хил. годишно (0,07% от населението). Лазерна терапия се извършва само тогава. когато от очен лекар се установят промени, които представляват риск за отлепване на ретината. Тогава трябва незабавно да потърсите очна клиника със специалисти с допълнителна квалификация в областта на заболяванията на ретината за провеждане на лазерното лечение – единствен метод за намаляване на риска от отлепването й.

Очен преглед е необходим и при спиране на светкавиците. Спешно трябва да потърсите вашия очен лекар и при поява на нови мътнини и/или светкавици пред очите. Лазерното лечение може да се извършва неколкократно, особено при поява на нови оплаквания. Най-често при отлепване на стъкловидното тяло не се налага лазерно лечение и светкавиците постепенно изчезват. Препоръчва се спазване на ограничен двигателен режим за известен период от време (15-20 дни), както и да се избягват резки движения на очите.

Не се налага лечение на неподвижните мътнини след настъпилото отлепване на стъкловидното тяло. Те могат да предизвикват неприятно усещане, тъй като преминават пред погледа и е възможно да затруднят виждането на детайли. Може да опитате да раздвижите погледа си и те ще се изместят от зрителната ос. Не се налага лечение на мътнините във вид на нишки, точки, „паячета“, които с времето намаляват. Профилактика на отлепването на стъкловидното тяло не е възможна, но редовните прегледи, особено при наличие на късогледство, ще ви предпазят от по-сериозни усложнения.

академик петя василева офталмолог

 

Акад. Патя Василева, Специализираната болница за активно лечение на очни болести „Акад. Пашев“, София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -