четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКашлица над 5 дни може да е бронхит

Кашлица над 5 дни може да е бронхит

Бронхитът представлява възпаление на бронхиалните пътища. Най-често причината е бактериална или вирусна инфекция. Други причини може да са тютюнев дим, замърсяване на въздуха или контакт с химикали.

Първият симптом на бронхита е кашлицата. Другите са отделяне на храчки, възпалено гърло, запушен нос, главоболие, мускулни болки и отпадналост. Деца с акутен бронхи имат течащ нос, повишена температура и влажна кашлица. При кашлица, продължаваща над 5 дни, има съмнение за бронхит. Заболяването може да бъде заразно, но само ако е причинено от инфекция.

При често повтарящи се бронхити може да се развие хроничен бронхит – това е заболяване, при което кашлицата е всеки ден с отделяне на храчки и продължава повече от три месеца. Често това се случва по време на грипна епидемия. Най-често бронхитът се причинява от вируси на грип, парагрип, риновируси, аденовирус и RSV. Бактериите по-рядко са причина – обикновено те са микоплазма, стрептококи, бордетела, мораксела, хемофилус и хламидия пневмонае.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Защо грипът е много по-опасен от настинката 
Пневмонията – симптоми, лечение и възможни усложнения
Строги диети отключват бронхит и пневмония при момичета 
Хронична е кашлицата, която трае над 8 седмици 
Лечението на хроничния бронхит спасява от увреждане черния дроб 

Диагноза

Тъй като бронхитът има типичен симптом – кашлица над 5 дни, лекарят може да постави диагнозата въз основа на преглед в кабинета. Понякога по преценка на лекуващия може да се наложат допълнителни изследвания като микробиологичен анализ на храчка, на проба от гърлото, рентгенова снимка, тест за грип, анализ на кръвни показатели или дори бронхоскопия. Обикновено това се прави, за да се изключи пневмония.

Лечение

Основните неща за лечение на бронхита са почивка на легло и подържащи грижи за облекчаване на кашлицата. Това е особено важно по време на грипна епидемия, за да не се получи повторно заразяване. Грипните вируси обикновено са няколко. При повечето хора не се налага прием на антибиотици, особено ако причинителят е вирус. За някои пациенти се налага предписването на бета-2 агонисти (бронходилататори). Повечето лекарства може да се купят от аптеката и без лекарско предписание, те служат за облекчаване на кашлицата (муколитици). Хапчета като парацетамол, аспирин, ацетаминофен или ибупрофен намаляват възпаленето и облекчават дискомфорта от болестта. Според Американската педиатрична академия не е подходящо лекарства за кашлица и настинка да се дават на деца под 2 г. заради потенциално опасни ефекти. Особено опасен е аспиринът, тъй като при малчуганите може да се получи синдрома на Рейе. По принцип консултирайте с педиатър всяко лекарство, което давате на дете под 6 г.!

Домашни средства също могат да помогнат при бронхит. Например – поддържането на добра хидратация като се пият достатачно течности, правят се инхалации. Избягването на млечни продукти позволява да се поддържа секрета не толкова жилав и съответно по-лесен за отхрачване. Да се избягват алкохол и кофеин, тъй като може да взаимодействат с някои от съставките на масовите противогрипни лекарства. Да се избягват всякаква дразнители за дихателните пътища – цигарен дим, други дразнещи вещества от околната среда.

Възможните усложнения на бронхита са пневмония (вирусна или бактериална), хроничен бронхит, астма или синузит. В зависимост от причинителя на болестта може да се стигне до туберкулоза, магарешка кашлица (пертусис) или друга инфекциозна белодробна болест.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -