четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКраставицата е идеална за диети и детоксикация

Краставицата е идеална за диети и детоксикация

Краставицата е любим зеленчук не само в диети за отслабване, но и защото разхлажда, тонизира и хидратира организма. Ако искаме да свалим килограми, можем да ядем без ограничения – в 100 г има само 12 калории. Затова пък има много вода – над 90%, и солидно количество витамини, минерали, фолати, фибри, казва д-р Юлия Григорова, гастроентеролог и специалист по хранене и диететика.

Благодарение на идеалната комбинация на витамини от група В краставицата успешно може да замести традиционни тонизиращи напитки като кафе и чай например с постигане на същия освежаващ ефект. Също така може да влезе в ролята на естествен стимулант при изтощение или във възстановителен период след боледуване.

В сочния зеленчук има и много добри количества от витамините С, А, Б, К, както и калий, магнезий, калций – минерали, които участват в регулирането на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Краставицата е идеално средство за подпомагане на процесите на детоксикация – изхвърляне на ненужните продукти на обмяната на веществата в организма. Съдържащите се в нея фитохимикали са тайната, която обяснява защо държането на резенче краставица върху езика за половин час премахва лошия дъх и бактериите в устата. А чрез стягащия ефект на аскорбиновата киселина се бори с кървенето на венците и пародонтозата, посочва още д-р Григорова.

Краставицата има приложение и при гастрити, защото има алкализиращ ефект. С наличието на фибри се обяснява пък благотворното повлияване при запек. За специалистите е известен отдавна и противораковия потенциал на краставицата, най-вече за намаляване на риска от рак на яйчниците, на матката и простатата. Това свойство е свързано с наличните в зеленчука антиоксиданти – вещества, които противодействат на окислителните процеси в клетките.

Благодарение на силиция и сярата в краставицата тя е изпитано средство за външно приложение върху уморена, отекла, възпалена кожа и за втриване при косопад. Всички полезни вещества и особено силициевият двуокис (заздравяващ съединителната тъкан навсякъде в организма) са много по-концентрирани в кората.

Краставицата полезна при холестерол и песъчинки в бъбреците

Да белим ли кората на краставицата?

В кората на зеленчуците и плодовете се натрупва изключителна концентрация от биологично активни вещества. Тук са съсредоточени огромен брой антиоксиданти, природни антисептици и активатори на обмяната. Като цяло, в този граничен слой всичко е по-концентрирано. Например кората на краставицата е много по-богата на витамин С и особено на силициев диоксид, посочва д-р Георги Гайдурков, диетолог. Те са полезни не само като антиоксиданти, но осигуряват и здравина на съединителната ни тъкан, включително кости, стави, сухожилия, кръвоносни съдове, кожа. В по-голяма концентрация, отколкото в самата краставица, е витамин К, необходим за правилното кръвосъсирване. В изобилие са и магнезиевите и калиевите йони, участващи в многобройни метаболитни процеси, включително с техния противооточен и релаксиращ ефект, както и за премахването на съдовия спазъм и на напрежението в мускулите и централната нервна система.

Витамин К – кога има дефицит и в кои храни се съдържа

Здравината на кората се осигурява от по-високото целулозно съдържание, затова тя ни снабдява с много повече фибри, отколкото самата краставица, фибрите подобряват чревния пасаж, оказват благоприятно въздействие при стомашно-чревни заболявания и не на последно място са един от най-добрите регулатори на холестерола и другите масти в кръвта, предпазващи ни по този начин от съдова дегенерация (склероза), както и от метаболитни заболявания, включително диабет, допълва д-р Гайдурков.

Всичко това предполага да консумираме краставицата, както и другите плодове и зеленчуци небелени. Само че в съвременното селско стопанство се ползва широк химически спектър от синтетични отровни вещества –  предимно нитрати и синтетични стимуланти на растежа, но също и препарати за растителна защита – пестициди. Те се концентрират в кората. Категоричният съвет е да ползваме необелени краставици, само ако сме сигурни в произхода им, съветва специалистът. Има и друг вариант – да изкиснем краставиците във вода със сода бикарбонат (1 супена лъжица на 1 л) за около 12 часа, след което да измием обилно с топла вода.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -