четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКакво представляват въглехидратите и кога са вредни?

Какво представляват въглехидратите и кога са вредни?

Въглехидратите съставляват по-голямата част от нормалното балансирано хранене на здравия човек. Те се състоят от захарни молекули и са основно гориво за мускулите и мозъка. Човешкото тяло се нуждае от енергия денонощно, дори по време на сън. Повечето енергия отива за поддържане на основните функции като дишане, работа на сърцето, обмяна на веществата и поддържане на постоянна телесна температура. Извън това всяка активност на тялото се нуждае от „гориво“.

Енергията се мери в килоджаули или калории. В хранителните продукти от растителен и животински произход има три основни макро-хранителни вещества – въглехидрати, протеини и мазнини. Извън тях се съдържат още минерали и витамини – т.нар. микро-хранителни вещества.

Въглехидратите наред с мазнините играят най-важната роля за покриване на енергийните нужди, въпреки че в сравнение с мазнините доставят по-малко от половината калории, казва диетологът Зилке Рестемайер от Германското дружество по хранене. Един грам въглехидрати има 4 ккал, а мазнината – 9 ккал.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
5 начина да се освободим от токсините в домашни условия 
Инсулиновата резистентност – заради мазнините в храната 
Може ли да отслабнем, ако вечер не ядем хляб? 
21 съвета за добър контрол на кръвната захар 
Слабеем с картофи, без да ограничаваме храната 

Полезни и вредни въглехидрати – как да ги различим?

Това, че въглехидратите се състоят от захарни молекули, не означава, че те винаги са сладки. Хлябът, картофите и макароните, житните храни съдържат много от тези хранителни вещества. Много хора не си дават сметка, че и плодовете имат доста въглехидрати заради фруктозата (плодова захар).

Според броя на захарните молекули въглехидратите се делят на три групи:
Прости захари (монозахариди) – гроздова захар (глюкоза) и плодова захар (фруктоза)
Дизахариди (двойни захари) – тук са захарта, която ползваме в домакинството, малцова и млечна захар. Простите захари и дизахаридите се срещат преди всичко в шоколадите и сладките неща. С изключение на плодовете обаче те дават калории без витамини и минерали. Друг основен недостатък е, че те бързо вдигат кръвната захар, която скоро след това пада.

Сложни захари (полизахариди): Най-важната сложна захар е нишестето. Иначе този тип въглехидрати се срещат в житото, пълнозърнестите продукти, картофите и варивата. Те вдигат кръвната захар по-бавно, тъй като преди да попаднат в кръвта първо трябва да бъдат разградени.

Как действат въглехидратите в тялото?

Всички въглехидрати трябва да бъдат разградени до прости захари (глюкоза), преди да попаднат в кръвта, казва проф. Йоханес Ердман, ръководител на „Медицина на храненето“ във Висшето училище „Вайенщефан – Трисдорф“. Хормонът инсулин е този, който транспортира глюкозата от кръвта в клетките. Определена концентрация на кръвната захар е жизнено важна и не бива да се пада под нея. Тръгне ли тя надолу, под определена граница черният дроб започва да насочва разграждането на гликоген, за да попълни до нужното ниво. При по-продължително гладуване черният дроб започва да произвежда глюкоза, като разгражда протеини в организма. Целта е да се набави достатъчно глюкоза за работата на мозъка, пояснява проф. Ердман.

Когато сме в стрес, мозъкът ни подава сигнал да хапнем нещо сладко, защото захарите от сладкиши и шоколад бързо навлизат в кръвта. Те обаче не засищат трайно, въпреки че съдържат много калории. Рязкото покачване на кръвната захар води до усилено отделяне на инсулин. Така нивото на кръвната захар пада след кратко време, а при повечето хора това се усеща като пристъп на глад.

Сложните въглехидрати доставят фибри

По-добрите източници на енергия са сложните въглехидрати (полизахариди), които се срещат в пълнозърнестите продукти (тестени, пълнозърнест ориз), картофите, овесените ядки, плодовете, зеленчуците и варивата. Храните, които са богати на полизахариди, по правило съдържат и много витамини, минерали, вторични растителни и баластни вещества. Друг плюс е, че обикновено имат малко мазнини, допълва Рестемайер.

Въглехидратите са по-добри от славата си на главни виновници за излишните килограми. Напоследък е модно вечер да не се ядат въглехидрати. На практика обаче храните със сложни въглехидрати нямат много калории. Само хлябът е по-калоричен, защото не съдържа много вода. 100 г пълнозърнест хляб имат 200 ккал, а бял – 270 ккал. За сравнение 100 г картофи са 70 ккал, а 100 г варен ориз – 110 ккал. 100 г варени макарони – 140 ккал.

Въглехидратите участват в регулацията на обмяната на протеините и мазнините. Без тях белтъчините и мазнините не могат да бъдат правилно оползотворени за изграждане на телесна маса. Затова при диети, бедни на въглехидрати, човек наистина отлабва, дори да се ядат повече мазнини и протеини, казва проф. Ердман. Без въглехидратите метаболизмът става по-малко ефективен. Въпреки това той не препоръчва модните протеинови диети. Те са твърде ограничаващи и нездравословни. За да се постигне истински ефект трябва наистина да не се ядат никакви въглехидрати. На практика това е почти невъзможно, тъй като много продукти съдържат комбинация от хранителни вещества, които няма как да се разделят. Човешкият организъм се нуждае от всичките три вида макро-хранителни вещества. Здравословното хранене означава смес от растителни и животински продукти, които поддържат нормално телесно тегло.

Източник: apotheken-umschau.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -