петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаМащерката унищожава бактерия, виновна за акнето

Мащерката унищожава бактерия, виновна за акнето

За лечението на акне учените предлагат да се използва мащерка. Според тях, растението е по-ефективно и по-безопасно от антибактериалните кремове, пише в. „Телеграф“. Констатациите им са направени след детайлно проучване на влиянието на тинктури от мащерка, невен и смирна върху култури от бактерията Propionibacterium acnes. Именно тя предизвиква неприятните пъпки по кожата.

Билковите настойки са в състояние да унищожат бактериите в рамките на пет минути в лабораторни условия. Това обясни д-р Маргарита Гомес-Ескаладе от университета „Лийдс“, шеф на изследователския екип. Най-добре се представила обаче мащерката. По думите на лекарката тази билка действа дори по-добре от бензоил пероксид, който се влага като съставка в много кремове за акне.

Според експертите билковата алтернатива на стандартните кремове и лосиони за почистване могат да помогнат много на хора с кожа, която е чувствителна към химикалите. Например бензоил пероксид често предизвиква парене и дразнене на кожата.

Учените допълват, че все още са необходими допълнителни тестове в условия, които в голяма степен пресъздават реалната среда на човешката кожа. Така ще може да се види как настойките работят на молекулярно ниво.

Свързани теми: Витамини и хиалуронова киселина връщат свежестта на кожата

Колагенова мезотерапия се бори успешно с белези и стрии

СНИМКА: ИНТЕРНЕТ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -