четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаДиета, богата на селен, помага за зачеване

Диета, богата на селен, помага за зачеване

Ако жената иска да зачене, трябва да се храни с подходящи продукти. Учени откриха, че за ранните стадии на бременността от особено значение е микроелементът селен – естествен антиоксидант, който се намира в храни, богати на протеини. Най-известните източници на селен са месото, морските дарове, ядките. Затова и те играят важна роля по отношение на женската плодовитост, казват учените от Университета на Аделаида. Предишни проучвания вече установиха положителния ефект от селена върху мъжката плодовитост, но значението му за женската фертилност се доказва едва сега, съобщава Zee News.

По принцип селенът е важен за имунната реакция, за хормоните на щитовидната жлеза. Микроелементът неутрализира свободните радикали и премахва токсините от тялото. Сега се оказва, че е необходим за късните стадии на развитие на фоликулите, което създава благоприятна среда за отделянето на яйцеклетки.

Учените успели да определят къде точно в яйчниците се съдържа селен. След това вниманието им било привлечено от протеина GPX1, важен за оплождането на яйцеклетката. Изяснило се, че в яйцеклетката, която водела до бременност, експресията на гена GPX1 била висока, дори понякога два пъти над нормата. Все пак с приема на селен не бива да се прекалява, припомнят учените. Излишъкът от него има токсичен ефект.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -