четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеД-р Пачова: Възпитанието на бебето почва още в утробата

Д-р Пачова: Възпитанието на бебето почва още в утробата

  • В Индия цитират Дънов за пренаталното възпитание
  • Майката да говори на бебето за това, което тя иска то да харесва
  • Нейният стрес се предава на плода в утробата

Човекът е информационна система, която се задвижва още от първия ден на неговото създаване в утробата. Доскоро се смяташе, че той идва на бял свят като лист хартия, на който възрастните започват да пишат. Сега вече се знае, че детето разбира и помни информацията още в ранните етапи на вътреутробното развитие – казва д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. – След това я използва в процеса на своето развитие.

Бъдещата майка може да чете на нероденото си бебе

Това провокира психолози и възпитатели за друг поглед към периода на пренаталното развитие.“ На тази тема в аюрведа например са посветени цели трудове. В Индия е прието да се търсят специалисти, които да посъветват бъдещите родители за периода на зачеване, как да протече бременността, в каква обстановка да живее жената, за да се роди детето необременено. Там попаднах на книжка по проблема и в нея намерих цитат от Петър Дънов. Думите му гласят, че войните ще изчезнат, когато всички майки обяснят на неродените си деца, че не желаят война, разказва д-р Пачова. Това ме мотивира дълбоко да разпространявам идеята колко важен е пренаталният период от развитието на детето, допълва лекарката.

За да се роди здраво и спокойно бебе, бъдещата майка трябва да се грижи за себе си. Да живее в максимално позитивна среда – да не чете и гледа страшни новини или филми, да внася информация с положителен знак в душата и емоциите си. Хубаво е на нероденото бебе да се чете подходяща литература. В някои държави вече има книги за пренатално четене – те са подбрани специално да въздействат положително на бебето в утробата. Идеята е майката да започне да го запознава с това, което иска то да харесва и обича, още на този етап от развитието. Особено след 4-ия месец на бременността е добре родителите да запознават малките си с областите, към които искат те да развият интерес. Експерименти с новородени бебета показват, че те имат памет за чутото слово до няколко месеца след раждането. Бременната чете на детето в утробата, а няколко месеца след раждането се прави опит – същият текст се чете от майката, от чужда жена и от мъж, след това се чете на английски, пуска се и шум от ромолене на вода. Доказано е, че се активират различни мозъчни зони при всеки отделен случай, твърди лекарката.

Ако жената преживее серия от травмиращи събития по време на бременността, тя ще се разстрои емоционално, но това се отнася също и за нейната биохимия. Биха могли да се появят проблеми с конкретни органи и системи. Затова е важно навреме да се неутрализира силният стрес, от който жените не могат да се отърсят със собствени сили. Не бива обаче да се страхуваме от самия стрес до такава степен, че да мислим, че сме безпомощни, подчертава д-р Пачова.

При силна или внезапна уплаха е нужна помощ

Наред с всички обичайно препоръчвани от лекарите средства, ако бременната е силно и внезапно изплашена, тя може да потърси хомеопат или Бахов терапевт, за да й бъде дадено подходящо лекарство. Причината може да е хронична умора, която прави бъдещата майка раздразнителна и тя започва да реагира остро и на обикновени ситуации – например силно се напряга, ако по-голямото дете плаче. Тогава е необходима помощ за укрепване на нервната система. Това може да стане и с шуслеровата терапия – минералните соли ще дадат по-голяма устойчивост на външните дразнители. Поради стреса бременната може дори да вдигне кръвно или да повръща. Дори един спешен ремонт вкъщи може да се превърне в източник на стрес за нея. В такива ситуации може да се приложат хомеопатични средства, шуслерови соли и капките на д-р Бах, смята лекарката.

Важно е да се възстанови балансът, защото тогава и детето ще се чувства добре. Двата организма са като скачени съдове. Ако бременната е гневна или тъжна без повод, това може да е информация, която идва откъм детето Такива емоции не бива да се игнорират, за да се върне равновесието и за малкото. За общо балансиране обикновено препоръчвам комбинация от солите 2,5 и 8, допълва д-р Пачова. Тя препоръчва и комбинацията от соли с номера 7 (магнезиум фосфорикум) и 11 (силицея), които действат общорелаксиращо. Промяната на хормоналното състояние прави жената по-емоционална, от друга страна, силните емоционални преживявания могат да нарушат хормоналния баланс. Това е факт при всички хора, но при бременните се наблюдава в по-изразена степен.

Точно тук е силата на шуслеровата терапия и на хомеопатията – двата метода помагат на организма да бъде по-устойчив, смятат лекарите, които са привърженици на тези методи. Хомеопатичните лекарства влияят на т.нар. пси-хо-невро-ендокринно-имунна ос. Тази ос управлява физическото тяло. Шуслеровата терапия въздейства на тялото, но създавайки комфорт на физическо ниво, това се отразява благоприятно на тази психо-невро-ендокринно-имунна ос, смятат терапевтите, които я препоръчват.

Втора част от съветите на д-р Пачова за бременни: Стрес и инфекции в основата на автоимунните заболявания при бременните

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -