четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗащо лекарствата за рак понякога не действат

Защо лекарствата за рак понякога не действат

В лабораторията учените постигат обещаващи резултати, но когато започне прилагането на лекарствата при хора, картината е съвсем различна. В публикация в научното издание „Нейчър“ учени обясняват възможните причини. Една от тях са факторите на растежа в туморите, обяснява екипът на Тод Голуб от „Броуд институт“ в Кеймбридж, щата Масачузетс.

Обяснението важи преди всичко за меланома – най-опасния кожен рак, който често е смъртоносен. Затова учените препоръчват в този случай да се опита комбинация от две терапии. Например туморите с мутация на гена BRAF съдържали протеини, които играят важна роля за растежа на клетките. Подобни мутации има и при други видове рак.

През последните години се разработват различни терапии например срещу черния кожен рак (меланом). Препаратите действат, но понякога туморът се връща след около 6 месеца. „Ние можем да вземем биопсия от пациент с такъв тумор, да третираме клетки от него с препарат, на който те реагират. Това обаче не е ефектът, който наблюдаваме в реалността при болните“, коментира в „Нейчър“ Рейвид Стросман. Причината повечето пациенти да реагират само донякъде на лекарствата била свързана с вещества, които се отделят в непосредствена близост до туморите.

Екипът изследвал над 500 субстанции, за които се смята, че туморите са резистентни. Един от „виновните“ фактори на растежа е HGF (съкратено от английското име Hepatocyte Growth Factor). Учените анализирали 34 тъканни проби от пациенти и установили, че при тези с високи стойности на HGF туморите не се били свили така, както при пациенти с ниски стойности на HGF. Факторът на растежа отключвал верига от реакции, които водели до нарастване на тумора.

За такива случаи бил разработена терапия. Тя обаче е тествана само частично и не е прилагана досега при болни с рак на кожата. Комбинирана терапия с повече медикаменти е възможно решение в бъдеще, обобщават учените.

Свързани теми: Нови медикаменти дават надежда при рак на гърдата и дебелото черво

Болкоуспокояващите пазят от два вида кожен рак

Вирус „стопаджия“ пътува в кръвта, убива рака

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -