петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРакът си пробивал път "с лакът"

Ракът си пробивал път „с лакът“

Учени от института за изследване на рака във Великобритания откриха как раковите клетки се разпространяват в организма и водят до метастази, съобщава Би Би Си. Те си пробивали път сякаш с лакът, за да излязат извън първичните тумори. Силата, подобна на мускулен импулс, необходима за придвижване, се генерирала от протеина JAK. Британските учени смятат, че това откритие е ключово и ще спомогне за разработването на нови методи за предотвратяване на метастазите.

По-трудно е да се лекуват пациентите, когато ракът вече се е разпространил. Освен това вторичните тумори често са по-агресивни, казват учените. Над 90% от смъртните случаи, свързани с рак, са след метастази.

Раковите клетки мигрират по два начина, обяснява проф. Крис Маршал, ръководител на проучването. При единия те си пробиват път с „лакът“, а при втория – самият тумор формира „коридори“, по които ракови клетки могат да избягат навън. Протеиновата молекула JAK играе важна роля и при двата процеса. Тя не е нещо съвсем ново за специалистите онколози. Свързва се с левкемията, а и има някои медикаменти, разработени за блокирането й.

„Нашите нови изводи сочат, че тези медикаменти биха могли да се използват и за предотвратяването на метастази“, допълва проф. Маршал. Той пояснява, че съвсем скоро ще започнат клинични проучвания, които ще проверят на практика тази научна хипотеза. Според д-р Лесли Уокър, директор на Британския институт за рака, добавя, че най-голямото предизвикателство пред онкологията е да успее да спре разпространението на туморните клетки, както и да държи в шах първичния тумор.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -