четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОпасните хантавируси засечени и у нас, пренасят ги мишки

Опасните хантавируси засечени и у нас, пренасят ги мишки

У нас също има засечени болни, заразени с хантавируси, които причиниха смъртта на трима души и разболяха около 10 000, летували в парка Йосемити в САЩ, потвърдиха от Националната референтна лаборатория в центъра по заразни болести. Въпреки че за първи път тя е засечена у нас през 1952 г. инфекцията все още не се отчита в епидемиологичния бюлетин и не се докладва задължително на здравните власти у нас.

Подобна практика е задължителна в други страни от ЕС като Германия например. Групата на хантавирусите обхваща поне пет подщама, които са патогенни за човека. Разпространени са в цял свят, но в Европа сякаш най-често засичат типа пумала, пише немският сайт „Медицин“.

Хантавирусите невинаги са смъртоносни. Едва един на трима развива симптоми, при останалите заразата протича без или със слаби оплаквания като температура, главоболие, треска и леки кръвоизливи по кожата. Хората обикновено търсят лекар с подобно неразположение. Имат и кръвоизливи по лигавицата.

Опасността идва оттам, че тези вируси причиняват сърдечносъдови смущения и може да доведат до акутно (на момента) възпаление на бъбреците и техният отказ. Наблюдава се и кървене в стомашно-чревния тракт и в мозъка, казва д-р Бертолд Герке от Германия пред сайта „Медицин“. Един от признаците, че човек е превъзмогнал инфекцията и се възстановява, е обилното отделяне на урина – до 6 литра дневно. Повратният момент настъпва обикновено на шестата седмица. При доказана инфекция с хантавирус болният в Германия се приема незабавно в болница и то в клиника, която има интензивно отделение. Лабораторията е длъжна да съобщи за находката. Преболедувалият си изгражда траен имунитет срещу съответния щам.

Хантавирусите се пренасят преди всичко от мишките. Самите гризачи не боледуват, но причинителите се съдържат в урината и изпражненията им. Човек се инфектира, като вдишва прашинки от изсъхналите екскременти. Ухапване от мишка не може да е заразно. Вирусите не се пренасят от човек на човек. Учените не са могли да докажат това, въпреки че по света са наблюдавани няколко подозрителни случая.

Предпазването от инфекцията става само чрез добра хигиена и последователна борба с мишата популация. До момента на пазара не се предлага ваксина, въпреки че от години различни научни екипи работят върху подобен препарат.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -