петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДоц. Кацаров: Здравеопазването ни е като разпадаща се каруца

Доц. Кацаров: Здравеопазването ни е като разпадаща се каруца

Анестизиолозите в редица болници са само на хартия, а оборудването на повечето реанимации и операционни в провинцията е от 70-те г. Това стана ясно на пресконференция във ВМА в навечерието на празника на здравния работник – 7 април. Липсата на държавна политика за квалификацията на лекарите и ниското заплащане довели до там, че сега анестезиолозите са около два пъти по-малко от тези, които са необходими на страната, каза проф. Димитър Карадимов, началник на интензивната клиника в ИСУЛ.

По данни на МЗ на болница се падали били 1,6 души. Не се знае колко са те общо в страната – вероятно 700-800 души при необходимост от поне 1500 души. Анестезиолозите работели на няколко места, а доста от тях били в пенсионна възраст. Публична тайна е, че в някои болници те са само на хартия, за да се покрият изискванията за договор с касата, каза доц. Николай Петров, председател на дружеството на анестезиолозите. Няма кой да слага упойките, ножът е опрял до кокала, коментира образно доц. Крум Кацаров от ВМА, председател на дружеството на гастроентеролозите. Затова наскоро във ВМА увеличили три пъти заплатите на тези специалисти. Липсата на кадри засягала и други специалности – патоморфология, педиатрия, рентгенология. „В Германия здравеопазването им е като мерцедесите, които произвеждат. У нас то е като трабант или по-скоро като разпадаща се каруца“, каза още доц. Кацаров.

Ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, пък се пошегува, че както е тръгнало, за анестезиолозите ще трябва да се прави резерват като на мечките в Белица, понеже били изчезващ вид. Средната им заплата сега била 700-1100 лв. по думите на доц. Петров, макар че имало колеги, които получавали много по-малко, и други, които получават много повече.

Условията на труд са непривлекателни, изтъкна проф. Милан Миланов, началник на централната реанимация в „Пирогов“. Това се отразявало и на сигурността на пациента. Разликите между столица и провинция били драматични. В България има не повече от 4 интензивни отделения и 10 операционни, които отговарят на европейските критерии, посочи проф. Миланов. Колегите му в провинцията били принудени да работят с апаратура от 70-те години. Лекарите там били също толкова квалифицирани като тези в София, но остарялата техника била риск за болните.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -