петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГрешките в спешната помощ - заради неопитни лекари

Грешките в спешната помощ – заради неопитни лекари

Над 6 500 лекари, медицински специалисти и шофьори в центровете за спешна помощ ще бъдат обучени по програма ПУЛСС (Практически увод в лечението на спешните състояния), финансирана с пари от еврофондовете, съобщават от здравното министерство. Когато хората са недоволни, че линейката се бави или лекарят не е компетентен, нека знаят, че от 10 г. години нищо не е правено за повишаване квалификацията на работещите в спешната помощ, заяви д-р Десислава Кателиева от националната им асоциация.

В момента линейките били достатъчно добре оборудвани, но липсвали достатъчно на брой и добре обучени хора. Дори в кризата млади лекари не желаят да работят в спешната помощ поради ниското заплащане, натоварването и стреса. В София например новопостъпил лекар без специалност получава 530 лв. Доктор със специалност се разписва срещу 690 лв., а сестрите в линейките вземат по 400 лв.

В повечето държави млади лекари не се допускат да работят в центровете за „Бърза помощ“, каза още д-р Кателиева. В Германия например се изисква 2 г. стаж в голяма болница, от които поне 6 месеца в интензивното отделение. След това се полагат изпити и едва тогава лекарят е правоспособен. А у на адреси се изпращат току-що завършили лекари без никакъв опит. Доста колеги придобиха специалност спешна медицина, но станаха представители на фармацевтични фирми или отидоха в големи болници, допълни д-р Кателиева.

Целта на  програма ПУЛСС сега е всички да минат през някакъв курс, а също и да се изготвят наръчници за поведение. В продължение на шест месеца всички работещи в системата на спешната помощ – лекари, сестри и шофьори, ще изкарат 5-дневен курс в „Пирогов“, където практически ще тренират основни моменти в оказването на първа помощ. Те ще получат и манекени, върху които вече на работното си място ще могат непрекъснато да упражняват как се прави сърдечен масаж и обдишване на пациента.

Непрекъснато работим в условия на дефицит на време и информация, затова се нуждаем от алгоритъм за преценка на състоянието на пострадалия, за действие, поясни д-р Кателиева. На всички спешни лекари ще бъдат раздадени наръчници, като във Варна дори вече са ги получили. Те са съобразени със съвременните консенсуси за оказване на спешна помощ. В тях има скали за оценка на състоянието на пациента, на евентуалната кръвозагуба и тежестта на травмата. Така лекарят бързо може да реши как да действа.

В спешната медицина вече се говори за златен час, дори за платинени 10 минути, допълва д-р Кателиева. Вече и в линейката могат да се направят много неща за стабилизиране на болния. Кардиограмите ориентират за вида на ритъмно-проводните нарушения.

Спешните лекари обаче не са доволни от въведеното при министър Десислава Атанасова вътрешно оценяване. То създало голямо вътрешно напрежение. По указание на министерството  се направили вътрешни комисии, които определят кои лекари работят повече и ще получат допълнителни бонуси. „При нас е много трудно да се прецени сложността на работата. Кой работи по-качествено? Този, който има 10 адреси, или друг, който е имал един, но е бил много тежък и той е успял да се справи сам?“, обяснява трудността на преценката д-р Кателиева.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -