петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГери вече е в болница, след като три пъти я връщаха

Гери вече е в болница, след като три пъти я връщаха

Онкоболната Гергана Вълчева (на снимката със свой братовчед преди да се разболее), на 29 г., вече е в болница благодарение на личната намеса на здравния министър Десислава Атанасова. Преди това тя три пъти бе връщана. Днес линейка отведе младата жена в Онкологията, потвърдиха нейни близки. Гери страда от онкологично заболяване, но са установени много разсейки. Според лекари вече нищо не може да се направи като лечение, размотаваха я по болници, без да я приемат. Майката Марияна Вълчева обаче не се отказа да се бори за детето си, което чакала 17 г.

Настаняването на Гери в болница е глътка надежда за семейството. Драмата започва през април със съмнение за гинекологично заболяване. През октомври в „Токуда“ правят лапароскопска операция на Гери, но само установяват, че е рак и че има разсейки. Насочват я за лечение в Онкологията. След интервенцията Гери е много слаба. Специалистите преценяват, че организмът й няма да понесе химиотерапия. По думите на майката лекарите нищо не обясняват, само изписали обезболяващи хапчета. Състоянието на младата жена е тежко, черният й дроб е огромен, а от корема й теглят литри течности, които се събират там, обясниха специалисти от Онкологията, където сега тя е настанена.

Много други онкоболни обаче се оказват безпощадно изхвърлени от болниците. Близките им са принудени да ги гледат у дома, въпреки че нямат нито познанията, нито квалификацията да се грижат за пациенти в терминален стадий. Причината е, че у нас палиативната грижа, тоест грижата за умиращите в болнични условия, на практика липсва, обяснява д-р Николай Йорданов от Враца. Той ръководи единственото такова специализирано отделение у нас. В закона за здравето е записано, че всеки нелечимо болен има право на палиативни грижи. Право, което у нас остава само на хартия. Клинична пътека има, но няма медицински стандарт. Той се изработва в момента от експертна група, чиито председател е д-р Йорданов.

Нуждата от повече отделения като това във Враца или хосписи е огромна. Болните от рак в България са над 300 000 и немалка част от тях са именно в последния, терминален стадий. В групата на нелечимо болните обаче влизат не само хората с рак, но и страдащи от много други заболявания.

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -