сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАпаратите за диализа у нас грохнали, вредят, вместо да помагат

Апаратите за диализа у нас грохнали, вредят, вместо да помагат

Заради остарялата апаратура за хемодиализа бъбречноболни в страната се влошават вместо да се подобрят след процедурата за пречистване на кръвта. Това заяви Иван Димитров от асоциацията на бъбречноболните и председател на „Български пациентски форум“. Техниката у нас била средно на 8 г., а препоръчителният срок за експлоатация в Европа бил 3 г.

„Имало е случаи, когато измерваме креатинина – веществото, което уврежда организма. Преди диализата то е 900, а след нея, вместо да падне до 300, скача на 960“, добави Димитров. Водещи специалисти у нас днес обсъждат на конференция в „Шератон“ как да се подобри организацията за обслужване на хората на диализа.

Тази година парите за хемодиализа в бюджета на здравната каса били намалени в сравнение на 57,5 млн. лв. в сравнение с похарчените през 2011 г. 70 млн. лв. Те нямало да покрият дори разходите за консумативи и самата процедура, а за нова апаратура изобщо не можело да се говори.

Около 3000 души у нас разчитат на метода за извънтелесно пречистване на кръвта поради бъбречни заболявания. Още 150 са на перитонеална диализа. Въпреки че от тази година диализата мина към здравната каса, в момента болниците все още сами си поръчвали материалите за нея, както беше през 2011 г. Големите болници тук-там купиха по някоя нова машина, но за общинските е абсурд да мислят за подобно обновяване, коментира Димитров. Там ходели около 1300 от бъбречноболните на диализа. Болница като тази в Карлово например се нуждае от 10 апарата, даде пример той. Новите струват по 25 000 лв. всеки, необходими са още водоочистваща система за 40-60 хил. лв. и 10 легла по 3000 лв. Така сметката сочи, че за да обнови отделението си по диализа, общинската болница трябва да инвестира към 330 000 лв., които тя няма откъде да вземе, обобщи представителят на пациентската организация.

Отделно през последните 2-3 г. се купували възможно най-евтините китайски филтри за диализа, които често били некачествени. Без качествена диализа пък бъбречноболните стигали по-бързо до ампутация на ръце и крака, увреждане на черния дроб, на сърцето, костната система. Над 800 вече спешно чакат за трансплантация на бъбрек. Освен това в Европа максималният период, през който един човек е добре да стои на диализа, е 2 г. За децата той е 6 месеца. У нас има деца, които пораснаха и дори някои починаха, без да дочакат трансплантация на бъбрек, обобщи Димитров.

СНИМКА: УНИВЕРСИТЕТ ЙЕНА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -