сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПоследно: ехинацеята помага при настинка

Последно: ехинацеята помага при настинка

Ехинацеятавсе пак помага при настинка и грип, показа последното голямо проучване, осъщшествено в Кардифския университет. За ефекта от растението се спори отдавна. Много отдавна то се предлага на пазара като средство за предотвратяване на респираторни заболявания. Напоследък се появиха обаче и мнения на експерти, че всъщност билката не пази от настинки и грип.

Учените отчели, че билката пази от простуда, ако се приема дневно по три дози в продължение на 4 месеца, съобщава в. „Дейли мейл“. В наблюдаваната група от 750 души това намалило честотата на респираторните заболявания. Ехинацеята помогнала дори на тези, които били с отслабен имунитет.

Те напомнят, че според предишни проучвания растението не съкращава продължителността на боледуването и не намалява тежестта на симптомите. Не може и да предотврати заразяването. Учените от Кардиф обаче са уверени, че екстрактът от билката понижава риска от простуда и намалява дозите парацетамол, които хората приемат, за да облекчат настинката си.

Най-хубавото е, че ехинацеята не предизвиква никакви странични ефекти. Изключение правят алергичните реакции, които обаче са твърде редки. Това прави екстракта от нея изключително безопасен. Той се получава от пурпурна ехинацея, известна с противовирусните си свойства. 95% от случаите на простуда са предизвикани именно от вируси.

Доброволците в последното голямо проучване приемали по 25 капки от екстракта или плацебо, разредени с вода. Те задължали течността 10 секунди в устата, а после я поглъщали. Това се правело три пъти дневно. В групата на хората, приемали ехинацея, били регистрирани 149 настинки, които продължили 672 дни, а в групата с пласебо – 188 настинки, продължили 850 дни.

Свързани теми: Инхалация с билки и настойка с лук гонят настинката

Кои са най-лековитите билки

Червен кантарион за здрав стомах

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -