петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаТрансплантирани: Подлагат ни на геноцид, доплащаме за животоспасяващи хапчета!

Трансплантирани: Подлагат ни на геноцид, доплащаме за животоспасяващи хапчета!

Пациенти с трансплантирани органи са принудени да доплащат за имуносупресори, които са жизнено важни лекарства за тях. Това съобщиха представители на няколко пациентски организации – Алианса на трансплантираните и оперираните „Бъдеще за всички” и Националната асоциация на трансплантираните. По думите им спрямо тях се извършвал геноцид на фона на редките присаждания на органи изобщо у нас.

От август 2011 година до септември 2012 година в страната са направени едва 4 бъбречни, 1 чернодробна и 1 сърдечна трансплантации. „Тези данни ни връщат в 80-те години. Ние сме толкова малко и предстои да станем още по-малко, ако държавата не уточни политиката си в тази област,“ категоричен бе Боян Грънчаров.

Причината за хаосът с лекарствата е, че в позитивния списък вече на няколко пъти се включват по-евтини генерични лекарства, а касата автоматично плаща на 100% само за най-ниската цена. Така трансплантирани, които досега са приемали други имуносупресори, трябва да доплащат за лекарството си или да сменят терапията си по икономически причини. В редица случаи лекуващият специалист не може да изпише най-подходящото за пациента лекарство и то да е безпплатно за него.

Това е свързано с редица рискове, подчертаха преди време авторитетните имена в трансплантологията у нас като проф. Никола Владов, проф. Емил Паскалев, доц. Крум Кацаров, доц. Димитър Петков, проф. Петър Панчев и проф. Чавдар Славов. Терапевтичният прозорец при този вид медикаменти е изключително малък, а прецизното дозиране на активните съставки е от ключово значение. Генеричните имуносупресори обаче досега не са минавали през клинични изпитания, тепърва започва голямо проучване в Испания. По принцип те са доста точно копие на оригиналните медикаменти, чиито патенти са изтекли, но при трансплантираните проблемът е специфичен. Това е причината в ЕС досега да не се използват генерични имуносупресори, каза проф. Паскалев. Правилата на касата спестяват 100-200 хил. лв. общо за всички трансплантирани за 1 г., а само терапията на усложненията при един пациент може да струва толкова, добави той.

Председателят на Алианса на трансплантираните и оперираните „Бъдеще за всички“ Евгений Георгиев споделя, че след промените в позитивния лекарствен списък му се налага да заплаща за оригиналния имуносупресор по 160 лв. на месец. На месец той отделя за медикаменти над 300 лв., а за много от пациентите това била непосилна сума. Повечето са безработни, а инвалидната пенсия не е достатъчна, за да покрие тези разходи. Пациентските организации апелират за адекватна реакция на здравното министерство, тъй като проблемът, макар че привидно засяга малко хора, принципно се отнасял до цялата лекарствена политика на НЗОК.

Пациентските организации искат среща с министър Десислава Атанасова и оставката на шефа на Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов, който по думите им бил „симпатичен човек и добър лекар“, но не вършел никаква работа на сегашния си пост.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -