петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСкандал с парите за реанимация - режат ги с една трета

Скандал с парите за реанимация – режат ги с една трета

С 30% са орязани парите за интензивни грижи, съобщи проф. Николай Петров, председател на дружеството на анестезиолозите у нас и национален консултант по тази специалност. През 2012 г. Министерството на здравеопазването плащаше по 500 лв. на ден за един болен в реанимация, а сега касата оценява същата услуга на 357 лв. Тези плащания бяха прехвърлени към НЗОК от 1 януари 2013 г., като за целта МЗ ще преведе 40 млн. лв. за цялата година.

Още през декември от лекарския съюз предупредиха, че средствата няма да са достатъчно. Получих много остри писма от колеги в различни болници, поясни проф. Петров, който ръководи Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение във ВМА. След задълбочено проучване специалистите първо предложили повишаване на цените – 700 лв. за интензивно лечение с изкуствена белодробна вентилация и 250 лв. ако е без белодробна вентилация. Вместо това да бъде обсъдено, от НЗОК бе „спуснато“ до болниците определено финансиране в рамките на 357 лв. процедура с механична вентилация и 155 лв. – без механична вентилация, казва проф. Петров. По думите му колегите недоумявали как е възможно касата и министерството да оценяват различно интензивното лечение.

Ясно е до какво ще доведе финансовата ножица – качеството ще падне, а също и заплатите на анестезиолозите, коментира проф. Петров. Това ще доведе до нов отлив на тези без друго дефицитни специалисти. Като председател на дружеството той изпратил протестно писмо до лекарския съюз (БЛС), министър Десислава Атанасова, шефа на касата д-р Пламен Цеков и до д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия. От БЛС изразяват подкрепата си, като допълват, че ще търсят защита и в съда. Анестезиолозите работели добре с касата по изработването на критериите за процедурите, уточнили какво да включват те и какви да са изискванията към болниците, за да не може да се източват пари. Поставихме летвата високо, но когато се стигна до остнойностяването на интензивните грижи, никой не потърси нашето мнение, допълва проф. Петров.

Според шефа на БЛС д-р Цветан Райчинов цените и обемите вече са били договорени с НЗОК, а после – без каквито и да е аргументи, ръководството на касата предоставило договор с други, далеч по-неизгодни цени. С тях се целяло единствено „презастраховане“ от страна на касата за изпълнението на бюджета, независимо от последствието за здравето на пациентите. „Ниските цени не само ще влошат качеството на медицинските услуги, но ще имат и пагубни последствия за финансовата стабилност на лечебните заведения. По този начин НЗОК наруши действащи нормативни актове, за което БЛС ще потърси правата на българските лекари в съда“, се казва в писмо до медиите на БЛС.

Свързани теми: Проф. Николай Петров от ВМА стана „Лекар на годината“

Доц. Кацаров: Здравеопазването ни е като разпадаща се каруца

Какви са причините за сепсис?

Смъртоносните травми са „болестта“ на младите между 25 и 35 г.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -