сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУчредена е фондация за недоносени бебета

Учредена е фондация за недоносени бебета

Учредиха фондация „Нашите недоносени деца“, която ще работи в полза на преждевременно родените деца. Целта е родителите да бъдат информирани, както и да създадат общности, където майките на недоносените бебета да получават навременна помощ. Фондацията е член на „Български пациентски форум“ и се финансира от дарения и собствени средства на учредителите.

„Около 7 000 недоносени бебета се раждат всяка година в България, а тенденцията е броят им да расте“, коментира Нина Николова, председател на фондацията. Това на практика са около 10% от всички новородени в страната. Най-тревожна е статистиката в Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за България.

Всяка година в света се раждат 15 милиона недоносени бебета. От тях 1 милион умират, а много от оцелелите получават различни увреждания, които засягат нервната система, зрителни или слухови проблеми.

„В повечето случаи родителите са неподготвени за това, което се случва, и нямат никаква представа какво да очакват, какви са шансовете на бебето“, коментира Надежда Дренска от фондацията. „Ние подготвяме и информационни брошури, които да се раздават на родителите веднага след преждевременното раждане, както и след изписването на бебето. Съвместно с Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ подготвяме и табла, които касаят запазването и поддържането на лактацията в периода на раздяла между майката и бебето, както и възможностите за кърмене на недоносено бебе. Таблата ще бъдат разпространени в неонатологичните отделения в цялата страна“, разказа още Дренска.

В своята дейност Фондация „Нашите недоносени деца“ залага на професионална женска консултация, която да следи развитието на бременността и възможните усложнения, както и на осигуряването на обективна и подробна информация относно състоянието на детето след преждевременното раждане. Фондацията ще насърчава и майките да съхраняват и поддържат лактацията си (отделяне на кърма), а впоследствие и да кърмят проблемните деца. Кауза на фондацията ще бъде и съхранението на млякото в неонатологичните отделения (отделения за проблемни новородени), вместо захранването с адаптирани млека. Ще се работи и за насърчаването на контакта между родителите и бебето, както и за въвеждането на кенгуру-грижата (препоръчана от Световната здравна организация).

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -