четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаВсяка трета смърт в света е от сърце

Всяка трета смърт в света е от сърце

Световният ден на сърцето – 29 септември, ще бъде отбелязан с безплатни кардиологични прегледи и консултации в почти цялата страна, съобщават от Министерството на здравеопазването. Регионалните здравни инспекции, съвместно с университетски, областни и общински лечебни заведения организират редица кампании по места – раздаване на информационни материали, разпространение на видеоклипове и организиране на беседи за сърдечно-съдовите заболявания.

Целта е да се акцентира върху превенцията на сърдечносъдовите заболявания като се запознае обществото с рисковите фактори, водещи до тези болести, както и със значението на здравословния начин на живот. Тази година Световната кардиологична асоциация отбелязва 29 септември под мотото: „Един свят – един дом – едно сърце“. Акцентът на проявите се поставя върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст.

Статистиката показва, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ. Застрашени от сърдечни заболявания са и децата.При тях рискове съществуват както преди раждането, така и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани с неправилното хранене, липсата на физическа активност, а също така пролята на неблагоприятната среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечносъдово заболяване. Ежедневието на модерния човек също крие своите рискове от най-ранна възраст – такива са леснодостъпните, но вредни храни, увлечението по компютърните занимания и др.

Всяка година сърдечните заболявания причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако този ръст се запази, прогнозите са сочат, че след 20 години броят на починалите от ССЗ ще достигне 23 милиона души годишно. Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко прости правила, които всеки трябва да предприеме в семейната среда: налагане на здравословно меню, повишаване на физическата активност и отказ от пушене.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -