четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБолно гърло може да промени захапката при децата

Болно гърло може да промени захапката при децата

Нелекувани инфекции в носоглътката могат да доведат до възпаление на средното ухо или дори промяна в захапката при децата, каза д-р Асен Меджидиев, началник на УНГ-отделението в „Пирогов“, разкрито през месец март 2012 г.

Целта на навременната консултация с УНГ специалист е да се предотвратят тежки усложнения, когато приемането в болница или ваденето на сливиците е неизбежно, подчерта д-р Меджидиев.

Задната хрема е често срещана при малките

При малките над 2 г. много често започват задните ринити (задна хрема), алергични риносинуити, възпалителни заболявания на носоглътката. През есента децата тръгват на училище, на градина или ясла, където контактуват с много връстници и „обменят“ с тях различни вирусни инфекции.

„Искаме също да помогнем на родителите с имунопрофилактиката в началото на есенно-зимния сезон. По-малките деца все още изграждат имунитета си и той се нуждае да бъде подсилен без допълнителни медикаментозни лечения, защото започването и провеждането на антибиотични курсове по това време на годината води до спад на имунната система“, коментира УНГ специалистът.

За да имат добри съпротивителни сили малките деца от 2 до 7 г., менюто им трябва да е богато на протеини – нетлъсто месо, мляко и млечни продукти. Може да се дават и имуностимулатори.

Освен това искаме да насърчим родителите да бъдат по-взискателни към лекарите и да не се притесняват да търсят помощ, допълни д-р Меджидиев. В много страни за преглед при специалист се чакало по 2-3 месеца, но в България достъпът не е толкова труден. „Децата се обслужват безплатно навсякъде. По-добре да идат на лекар за нещо, което ще се окаже дреболия, отколкото да закъснеят“, поясни той.

При малките дори обикновена настинка може да се усложни на 24 часа. УНГ клиниката в „Пирогов“ е отворена денонощно, а болницата има и друго предимството – има голям детски сектор с хирургия, токсикология, травматология. При нужда се събират различни специалисти и заедно решават кой е най-добрият подход. Много хора не знаят, че едно дете може да се бъде прегледано без талон, не е нужно да обикаля по каналния ред през джипито, допълни д-р Меджидиев.

Банална инфекция може да причини гноен отит при децата

Най-често срещаните усложнения в практиката му са вследствие на банални инфекции. При тях също може да се стигне до серозно или гнойно възпаление на средното ухо, отит. Те обикновено са свързани с намаление на слуха и изискват по-продължителна антибиотична терапия. Най-често се получават след увеличена трета сливица, която понякога се неглижира.

Родителите трябва да обръщат внимание как спи детето им – дали е с отворена уста, дали хърка, съветва лекарят. Това състояние води и до други усложнения – променя се захапката, формата на небцето. С годините може да се наложи и ортодонтска помощ.

„Ако възрастните забележат, че детото увеличава звука на телевизора или не чува всичко, което му се казва, също трябва да потърсят лекар. Понякога това се свързва с разсеяност. Признаците, че инфекцията е тръгнала към средното ухо са няколко – заглъхване, болки навътре в ухото, дишане през устата или появата на лош дъх“, казва още д-р Меджидиев.

Вече отминала модата на масовото вадене на сливиците, макар че честото им възпаление може да провокира заболявания като ревматоиден артрит или увреждания на бъбреците, пояснява д-р Меджидиев. Сливиците участват активно в изграждането на имунитета и имунния отговор на организма. Там се получавала информацията за изграждането на антителата. Ролята на специалиста е да не позволи да се стигне до хоспитализация или отстраняване на сливиците, обобщава докторът.

Свързани теми: Инхалация с билки и настойка с лук гонят настинката

„Тапи“ по сливиците са знак за добър имунитет

Терапия с минерали помага на децата при изгаряне и настинка

Как да използваме правилно клечките за уши?

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -