сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да лекуваме детския бронхит?

Как да лекуваме детския бронхит?

Бронхит при деца е остро инфекциозно заболяване, което засяга долните дихателни пътища, казва д-р Татяна Ралчева, педиатър в ДКЦ „Софиямед“. Наблюдава се през цялата година, но най-често през есенно-зимния сезон. Причинява се от както вируси, така и от бактерии. При децата обичайни причинители са респитаторно-синцитиалния вирус, адено, ЕКХО и коксаки вирусите, също грипни и парагрипни вируси.

Понякога се прибавя и бактериална инфекция, което допълнително усложнява протичането на заболяването. Бронхитът при деца засяга лигавицата на бронхите. Но ние говорим за общи дихателен път. Никога няма само ринит или тонзилит, или фарингит и т.н. По-точно би било да се каже, рино-тонзило-фаринготрахеит, или фаринго-трахеобронхит. Затова заболяването започва в началото като общо неразположение – хрема, болки в гърлото. Постепенно се появява суха дразнеща кашлица, която в последствие става влажна с отделяне на секрет. Може да се покачи и температурата, която може да е субфебрилна или много висока. Общото състояние зависи от вида на причинителя и от възрастта на детето, както и от неговата имунна система.

Изследванията може да включват кръвна картина или снимка на бял дроб

В случаи, че забележим който и да е от тези симптоми, детето трябва да бъде прегледано от педиатър, който да назначи лечение и да прецени какви изследвания са необходими в конкретния случай – кръвна картина или дори снимка на бял дроб, пояснява д-р Ралчева.

Лечението е комплексно. Необходимо е детето да остане вкъщи, да не посещава детско заведение, а въздухът в стаята, която обитава, трябва да е чист и овлажнен. Това е много важно за лигавицата на дихателните пътища. Детето трябва да приема много течности. Трябва да му подсигурим пълноценна храна, богата на витамини и минерали (цинк, селен), които повишават имунните защитни сили на организма.

Бронхитът при деца се облекчава от инхалации

Особено полезни са инхалациите с физиологичен разтвор, които се правят по няколко пъти на ден. Може да се прави също дихателна гимнастика, за да се разгъне белия дроб и по-лесно да се отстрани секрета. Ако детето откаже да ни сътрудничи, опитайте да му предложите игра – даваме му да надува балони или да духа с тръбичка топче за тенис на маса или хартиено топче.

При бронхит педиатърът ще изпише и сироп за кашлица, но не съветвам сами да решите какъв сироп, казва педиатърът. Самолечението, така популярно у нас, може единствено да доведе до усложнения при протичане на заболяването. Лекарят е този, който ще ви каже кой сироп е подходящ в конкретния случай, след прегледа. При бронхит, не бива да се потиска кашлицата, а да се даде сироп, който ще улесни втечняването и отделянето на секрета.

Ако детето е с висока температура и не се чувства комфортно, необходимо е да се даде антипиретик. Трябва също да се дадат и препарати, които повишават имунните защитни сили на организма. Ако от кръвната картина има данни за възпаление и наличие на бактериална инфекция, то тогава е наложително да се даде и антибиотик.

Свързани теми: Чертите на лицето издават скрити заболявания

За ХОББ са виновни не само цигарите, има и ген

Кои са храните, които ни запазват млади

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -