петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБългария ще има циклотрон, позволява откриване на алцхаймер 10 г. по-рано

България ще има циклотрон, позволява откриване на алцхаймер 10 г. по-рано

Конкурс за изграждането на първия циклотрон у нас стартира до дни здравното министерство, съобщи министър Стефан Константинов. Апаратът ще бъде монтиран в Александровска болница и ще произвежда изотопи – консуматив за модерните позитронно-емисионни томографи (ПЕТ скенер), които позволяват ранна диагностика на рака, на кардиологични и неврологични заболявания.

В България в момента има два такива апарата – в Александровска болница и във Варна. Обмисля се покупката на трети за болница „Св. Георги“ в Пловдив, допълни министър Константинов. Сега обаче изотопите струват скъпо на държавата, защото се внасят с чартърни полети от Австрия и Унгария. Периодът, през който те могат да бъдат използвани, е само 24 часа. Изследване на един пациент излиза 3000 лв.

Цената ще падне с поне 30%, ако ги правим у нас, каза д-р Константинов. Сега консумативите за 1 г. в София струват 5 млн.лв. Циклотронът трябва да е готов до година и половина.

Цената на циклотрона е около 6 млн. лв., но има и разходи за специфични строително-монтажни работи. Инвеститори могат да бъдат частни фирми. Нито министерството, нито Александровска могат сами да се заемат с производството на лекарствени препарати, каквито са изотопите, затова се търси публично-частно партньорство, обясни министърът.

Заработи ли циклотронът, ще се произвеждат различни изотопи, има 15 вида, каза проф. Лъчезар Трайков, директор на Александровска. Ние не внасяме някои, които имат само час-два живот. С тях обаче може да се прави изключително прецизна диагностика на кардиологични и неврологични заболявания като паркинсон и алцхаймер. ПЕТ скенерът хваща промени в метаболизма още преди да се е променила структурата на тъканите, обясни проф. Трайков. За алцхаймер например диагнозата можела да се сложи 10 г. по-рано от сега и то със 100% сигурност.

На ПЕТ скенера в Александровска вече са се прегледали над 300 души. Той вижда съвсем малки разсейки от 4 мм и активните места на тумора. Не всеки онкоболен е подходящ за изследването, каза доц. Тошко Петров от ПЕТ центъра. Изследването се препоръчва на онези болни, при които трябва да се установи стадият на заболяването или да се проследи ефектът от химиотерапията. Най-често това са пациенти с белодробни карциноми, на гастроентестиналния тракт, лимфоми, рак на гърдата или яйчниците, тумори на главата и шията и малигнен меланом. Не са подходящи тумори на простатата и пикочно-половата система.

Компютърът реконструира изображенията и лекарите могат да ги видят обемно, както са в пространството, или пък на различни срезове, за да преценят къде точно се намира туморната лезия. Мястото, където туморът е активен и расте, натрупва най-много от маркираната с радиоактивен изотоп флуор 18 глюкоза (радиофармацевтик). Тя се инжектира венозно около час преди самото изследване. Това е едно от големите предимства на новия ПЕТ скенер – позволява да се отличат метаболитно активните места на раковите образувания. Периодът на разпад на този радиофармацевтик е 110 мин, след което радиоактивността изчезва, обясни доц. Петров. Организмът изхвърля препарата с урината.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -