четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюСепсисът се развива потайно, шансът за оцеляване е 50%

Сепсисът се развива потайно, шансът за оцеляване е 50%

Д-р Ралица Маринова е лекар в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Александровска“. Специализирала е една година във Франция. От близо 10 г. е в професията.

Д-р Маринова, диагнозата сепсис винаги е шок за близките на болния. Какви са шансовете му за оцеляване?

Смъртността при сепсис наистина е доста висока – една втора до една трета от пациентите, хоспитализирани в интензивно отделение загиват. В развиващите се страни смъртността достига 60-80%. Много често покосените са малки деца и родилки, което е трагично.

Кои са най-уязвими?

Най-застрашени са имунокомпрометирани хора, възрастни пациенти, малки деца, пациенти след операция, с травми, с хронични заболявания или трансплантирани. Родилките също са рисков контингент поради физиологичните промени в метаболизма и хормоналния баланс по време на бременност и опасността от нарушения в хемостазата при протрахирано раждане. Трансплантираните пациенти – защото приемат медикаменти за подтискане на имуния отговор от страна на организма към трансплантирания орган (бъбрек, черен дроб, сърце). Така те стават много податливи на усложнения при неблагополучие от страна на трансплантирания орган.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Заразяването с менингококови бактерии става по въздушно-капков път
Какви са причините за сепсис?
Експерт: 19-годишната родилка не е първата, починала от анаеробен сепсис

– Какво представлява сепсисът?

– Той се причинява от инфекциозен причинител, който отделя т. нар. медиатори или токсини. Тези медиатори отиват до всички органи и започват да ги увреждат чрез редица патологично модифицирани биохимични и ензимни реакции. Отговорът на организма не е към самия причинител, който може и да не присъства в кръвта, а към веществата, които той отделя. Те нарушават работата на органите и метаболизма на целия организъм. Влияят в голяма степен на системата на коагулацията (съсирването на кръвта), т.н. хемостазата. При сепсиса специфичното е, че организмът се насочва сам към себе си.

През последните година много надежди бяха свързани с нов медикамент, който се намесваше точно в каскадата на коагулацията. ирокомащабните проучвания обаче не бяха успешни и фирмата производител го изтегли от пазара.

Как влияе сепсисът на съсирването на кръвта?

Кръвосъсирването протича по две каскади (вътрешна и външна), с поредица от биохимични реакции с участието на фактори на кръвосъсирването. Медиаторите на сепсиса нарушават тези каскади и предизвикват образуване на тромби. При пациенти със сепсис често се нблюдава септична тромбоемболия с клнична изява в зависимост от мястото и калибъра на запушения съд.

Кои са признаците, които карат лекаря да се съмнява за сепсис?

Сепсисът представлява системен възпалителен отговор на организма, предизвикан от инфекциозен причинител. Това означава на практика: телесна температура по-ниска от 36 градуса или по-висока от 38,3 градуса, сърдечна честота над 90 удара в минута; левкоцити над 12 000 или под 4000, или под 10% незрели форми; наличие на учестено дишане (тахипнея) – честота над 30 пъти в минута. Другите два незадължителни критерия са промени в съзнанието или кръвна захар над 7,7 mmol/l. При наличие на два от тези критерии и данни за възпалителен процес в организма се поставя диагнозата сепсис.
За съжаление тези признаци могат да се прояват доста по-късно от началото на възпалителния отговори това е един от големите проблеми пред лечението на сепсиса – той се открива много късно.

За ранна диагноза се изследват възпалителни маркери като прокалцитонин, С-реактивен протеин, лактат и фибриноген. Те още в много ранен период ни карат да се съмняваме за сепсис и да започнем лечение. Диагнозата тежък сепсис се поставя при наличие на органна дисфункция, намалена перфузия (оросяване на тъканите) или хипотония. Септичен шок се наблюдава при тъканна перфузия, която не е адекватна спрямо метаболитните нужди на организма.

Всички признаци ли трябва да са налице, за да има сепсис?

Дихателна честота, сърдечна честота, левкоцитите, температура – това са четирите най-важни критерия. При два от тях мисленето на клинициста трябва да бъде в посока сепсис и да се направят допълнителни изследвания. Другото, което трябва да се търси, е източникът на възпаление. Това може да е белият дроб, коремна инфекция, инфекция на обвивките на главния мозък, бъбречна инфекция, сърдечна инфекция, инфекция на оперативна рана, след изгаряне или от друг източник. Основното лечение на сепсиса освен поддържащите мероприятия включва и премахването на източника на инфекция. За съжаление понякога пациентите обикалят няколко болници, преди да се открие истинската диагноза.

Разкажете нещо за вашите пациенти с тази диагноза.

В Клиниката по реанимация на Александровска болница нерядко имаме такива случаи. Ето сега лежи млад мъж след катастрофа, с гръдна травма и счупване на ребра със контузия на бял дроб. Разхерметизирането на гръдната кухина улеснява достъпа на баналните инфекциозни причинители директно до белия дроб, а оттам и настъпването на сепсис. Пациентите на клиниката с тази диагноза обикновено са на изкуствена вентилация, с трахеостомна канюла или с интубационна тръба. При тях бариерата от нормалните въздухоносни пътища – нос, устната кухина, която нормално защитава от баналните причинители, е нарушена. Въздухът влиза директно в трахеята, като пропуска защитните бариери. Така един причинител, който няма да повлияе на здрав човек, при пациент на изкуствена вентилация може да причини пневмония.

Ако тя не бъде диагностицирана навреме и не се лекува с подходящия антибиотик, може да се стигне до етапа бактериите да са освободили медиаторите в кръвообращението. Тогава дори да започнем да лекуваме инфекцията, медиаторите на сепсиса остават и увреждат организма.
Стигне ли се до тежък сепсис и полиорганна недостатъчност, вече може да има необратими увреждания за органите, последствията от които остават за цял живот. Може да се развие бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност, които да станат причина за смърт. Ако пациентът оживее, някои увреждания остават за цял живот.

Бихте ли посочили някой от случаите, с които особено много се гордеете.

Един от нашите големи успехи е родилка от Благоевград. Това беше второ дете за 35-годишната жена, заченато инвитро. При раждането става ясно, че плодът е мъртъв. Атония на матката става причина за хеморагичен шок, а кръвното налягане пада до критичните стойности 20 на 0. Докараха жената в София в тежко състояние, тя разви и белодробна инфекция. Остава на апаратна вентилация около месец. Опитите да бъде върната към спонтанно дишане вървяха трудно и бавно, жената направи гърчове, които овладяхме с мното усилия.

Обратът дойде след около два месеца, през които жената приема силни антибиотици, а също и още много други поддържащи и скъпи медикаменти. За жената имаше трайни последствие – матката беше отстранена още в началото на сепсиса. Белият дроб остава раним орган при всяка банална вирусна инфекция, тъй като пациентката е била на апаратна вентилация със висок процент кислород и инвазивен режим, който може да увреди самата алвеола на белия дроб. Но тя все пак оцеля в това тежко изпитание!

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -