четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво се прави при кървене на венците

Какво се прави при кървене на венците

Кървенето на венците е ясен знак за наличие на възпаление, което се нарича гингивит. Това означава, че съществува заболяване, за което има причини, но и възможности за лечение. За „укрепване“ на венците може да се говори, когато те са здрави, но искаме профилактично да ги укрепим, за да не се развиват заболявания. Когато присъства кървене, възможността е само една – да се установи видът на заболяването и да се пристъпи към незабавно лечение.

Най-честата причина за възпаление на венците е некачествената орална хигиена или неправилно почистване на зъбите. По определени места от зъбните по-върхности започва да се отлага зъбна плака. Едно от тези места е около шийката на зъба, която е в контакт с венеца. Тази зъбна плака е комплексният фактор, достатъчен за развитие и на двете най-разпространени орални заболявания – зъбния кариес и пародонталните болести. Гингивитът е най-леката степен от пародонталните заболявания. Веднъж възникнало, ако не се лекува своевременно, възпалението на венците може само да прогресира и тогава настъпват усложнения. Може да се развие пародонтит, крайният изход от който без лечение е загубата на зъбите.

Ако кървенето на венците е започнало отскоро, трябва да се потърси причината за нарушената устна хигиена. Ако зъбната плака се отстрани и започне поддържането на адекватна устна хигиена, много често възпалението на венците може да започне да намалява и да оздравее. За да има обаче кървене от венците, ясно е, че има заболяване и този знак трябва да бъде изследван от специалист. Само лечението в тези случаи не е добър избор. Последствията могат да бъдат доста тежки.

Съществуват различни разтвори за плакнене. Част от тях са медикаменти, а други – отвари от билки. Едни от тях са за професионално приложение, други могат да се прилагат в домашна среда, но и едните, и другите, а често и комбинацията от тях трябва да бъде предписана от дентален лекар.

Това, което обаче е задължително и няма да навреди, а само ще помогне, е да се започне, както и да се поддържа перфектна устна хигиена. Щом има установено кървене, най-добре е веднага да се смени четката за зъби, която може да е станала депо за микроорганизми.

Как да чистим правилно зъбите?

Четката трябва да е средно твърда, а не мека. Дори и в началото да има известна болезненост при четкането на зъбите, четката трябва да може да остъргва зъбната плака, която е много плътно закрепена към зъбните повърхности. С четката трябва да се прави и масаж на венците, но лекарят най-добре може да покаже как става. За почистването трябва да се правят въртеливи движения по външните и вътрешни зъбни повърхности. Много полезни са изчеткващите движения, които са насочени от венеца към зъба. Има много други методи, но това най-добре е да бъде препоръчано от лекуващия.

Трябва да се знае, че всеки зъб и всяка негова повърхност трябва внимателно да бъдат почистени. Не трябва да се пропускат най-задните зъби и техните задни повърхности. Често се забравят вътрешните повърхности на зъбите и се мият само външните. Времето, необходимо за добро почистване, е три минути сутрин и още толкова вечер преди лягане. В началото венците могат да са чувствителни, а понякога и болезнени, но бъдете сигурни, че само за няколко дни ще се почувствате добре и процедурата ще бъде приятна. Задължително трябва да се използват конци, които единствено могат да почистят междузъбните пространства. Езикът също трябва да се остъргва и почиства, защото той е място за задръжка на най-разно-образни микроорганизми. Ако след подобно почистване кървенето на венците продължава, незабавно посетете денталния си лекар, защото имате проблем, който не може да се реши без неговата намеса.

Проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -